Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Ελλειμμα 6% και μείωση ΑΕΠ φέτος

Την επίσημη παραδοχή της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας για το 2009 και έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 5% για το 2008 και στο 6% για το 2009 θα περιλαμβάνει η έκθεση οικονομικών προοπτικών που θα στείλει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η ΕΣΥΕ στην Eurostat

Υφεση 0,5-1% του ΑΕΠ θα προβλέπει για την ελληνική οικονομία η έκθεση δημοσιονομικών προοπτικών που θα στείλουν οι ελληνικές αρχές προς την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία εν όψει της σύνταξης των φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν στις αρχές Νοεμβρίου.

Η ΕΣΥΕ, που είναι η αρμόδια αρχή για την αποστολή των στοιχείων, έχει ήδη συλλέξει τα περισσότερα από τα απαραίτητα στοιχεία αλλά κρατάει ακόμη ανοιχτή την τελική πρόβλεψη για την ανάπτυξη.

Τούτο με δεδομένο ότι η πρόωρη προκήρυξη των εκλογών έχει καταστήσει προβληματική την πορεία εσόδων και δαπανών και άρα μια σχετικά ασφαλής πρόβλεψη για τη φετινή ανάπτυξη θα συμπληρωθεί κυριολεκτικά λίγο πριν αποσταλούν τα στοιχεία στην Eurostat.

Υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΟΙΟ τόνιζαν ότι δεν μπορεί να αποσαφηνιστεί αν η μείωση κατά 2-2,5% των εσόδων για τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο, οφείλεται στην κρίση ή στη χαλάρωση που δημιουργούσε το προεκλογικό κλίμα, που δημιουργήθηκε από τις αρχές Αυγούστου. Το ίδιο συμβαίνει και με τις δαπάνες οι οποίες συνεχίζουν να κινούνται εκτός στόχου.

Το έλλειμμα

Δεδομένο είναι επίσης με τις ίδιες πηγές ότι ο λεγόμενος εκλογικός κύκλος θα έχει επίπτωση και στο έλλειμμα για το 2009. Συγκεκριμένα από το 6% του ΑΕΠ που θα είναι η επίσημη πρόβλεψη για φέτος θεωρείται βέβαιο ότι θα σκαρφαλώσει ακόμη και στο 7% του ΑΕΠ.

Αν πάλι αλλάξει το κυβερνών κόμμα, πράγμα που σημαίνει ότι αν κάποια από τα μέτρα (έκτακτα και μόνιμα) καταργηθούν και δεν αντικατασταθούν από άλλα, είναι πολύ πιθανό το έλλειμμα να αυξηθεί ακόμη και στο 8% ή του 9% του ΑΕΠ.

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι θα πρέπει η διαπραγμάτευση της νέας κυβέρνησης με την Κομισιόν να συμπεριλάβει και το γενικότερο ευρωπαϊκό περιβάλλον το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος όχι μόνο για το 2009 αλλά και για τα επόμενα χρόνια για τα 20 από τα 27 κράτη μέλη.

Μάλιστα στο άτυπο ECOFIN που θα γίνει στις 2 Οκτωβρίου, δύο ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα θα συζητηθεί έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των πακέτων στήριξης των οικονομιών για την υπέρβαση των συνεπειών της κρίσης που εκπονήθηκαν στα τέλη του 2008.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά την αρχική δέσμευση για το 2010 οι ευρωπαϊκές οικονομίες δεν είναι σε θέση να ανακαλέσουν -χωρίς συνέπειες- τα μέτρα στήριξης των οικονομιών τους πριν από το 2011.

Μάλιστα κάποιες, όπως για παράδειγμα η Ιρλανδία, θα χρειαστούν πολύ περισσότερο χρόνο για να ξεφύγουν από την ύφεση. Συνεπώς μέχρι και τότε θα βρίσκονται σε κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος.

Από την άλλη μεριά, η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ίδια κατηγορία των κρατών μελών αφού το πακέτο που διέθεσε για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν ξεπερνά το 0,7% του ΑΕΠ (περίπου 1,7 δισ. ) όταν αντίστοιχα πακέτα άλλων χωρών φτάνουν το 4-5% του ΑΕΠ.

Μια ακόμη σημαντική διαφορά για την Ελλάδα είναι ότι η κρίση εκτόξευσης του ελλείμματος οφείλεται και σε διαρθρωτικά και όχι μόνο κυκλικά προβλήματα που εκδηλώνονται εκτός των άλλων και με ένα τεράστιο δημόσιο χρέος που αναμένεται να ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ για το 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.