Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Νέα «βουτιά» για την ανταγωνιστικότητά μας

Τέσσερις θέσεις έχασε σε ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα από το 2008 στο 2009 σύμφωνα με το γενικό δείκτη ανταγωνιστικότητας που έδωσε χθες το World Economic Forum (WEF) πέφτοντας φέτος στην 71η θέση από την 67η που ήταν πέρσι και την 65η που ήταν το 2007 ανάμεσα στις 133 χώρες που εξετάζει ο Οργανισμός.

Ο αναποτελεσματικός δημόσιος τομέας σε ποσοστό 25,3% η ασφυκτική εργατική νομοθεσία σε ποσοστό 14,2% και η διαφθορά σε ποσοστό 14% φιγουράρουν στην πρώτη τριάδα των παραγόντων οι οποίοι μειώνουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με το World Economic Forum.

Στις επόμενες θέσεις στη λίστα των εμποδίων για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας βρίσκονται η φορολογική νομοθεσία (12%), η γενικότερη ασάφεια στους κανονισμούς (8,7%) η πρόσβαση την τραπεζική χρηματοδότηση (6,5%) και το ύψος των φορολογικών συντελεστών σε ποσοστό (5%).

Το πιο σημαντικό όμως είναι η σημείωση του WEF ότι η Ελλάδα δεν δείχνει να βελτιώνει παρά μόνο με πολύ αργούς ρυθμούς τα χρόνια προβλήματα ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει ειδικά σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του δημοσίου αλλά και των αγκυλώσεων της αγοράς εργασίας.

Τούτο έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να καταγράφει συνεχή πτωτική πορεία έχοντας χάσει συνολικά έξι θέσεις σε τρία χρόνια στο γενικό δείκτη ανταγωνιστικότητας του WEF με την εκτίμηση ότι τη σύγκριση 2009-2010 θα φτάσει στην 71η θέση από την 67η θέση τη σύγκριση 2008-2009 και την 65η θέση τη σύγκριση 2007 - 2008.

Στην κατάταξη των επιμέρους παραγόντων οι οποίοι διαμορφώνουν το διεθνή δείκτη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται συγκρινόμενη με τις υπόλοιπες 132 χώρες του οργανισμού:

* Στην 116η θέση σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας. Μάλιστα σε ό,τι αφορά τη συνεργασία εργαζομένων εργοδοτών βρίσκεται στην 120ή θέση και σε ό,τι αφορά την ελαστικότητα μισθών στην 121η θέση.

*Στην 103η θέση σε ό,τι αφορά τη μακροοικονομική σταθερότητα. Στα επιμέρους ο διεθνής οργανισμός κατατάσσει την Ελλάδα στην 127η θέση σε ό,τι αφορά το ύψος και τη διαχείριση του δημόσιου χρέους στην 126η θέση σε ό,τι αφορά την κρατική αποταμίευση.

* Στην 83η θέση σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικoύ μας συστήματος. Από τους επιμέρους δείκτες της κατηγορίας πιο ενδεικτικός είναι ίσως αυτός που αφορά την προστασία των καταναλωτών απέναντι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα όπου η Ελλάδα καταλαμβάνει την 103 θέση.

*Στην 70ή θέση σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Θεσμών. Στα επιμέρους στοιχεία όμως της συγκεκριμένης κατηγορίας ο διεθνής οργανισμός κατατάσσει την Ελλάδα στην 127η θέση σε ό,τι αφορά το γραφειοκρατικό βάρος προς τις επιχειρήσεις, την 107η σε ό,τι αφορά την κρατική σπατάλη, την 101η σε ό,τι αφορά την ηθική της λειτουργίας των επιχειρήσεων και την 104η σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των διοικητικών συμβουλίων των επιχειρήσεων.

* Την 68η θέση στην αποτελεσματικότητα της αγοράς προϊόντων. Στους επιμέρους δείκτες της κατηγορίας η Ελλάδα παραμένει πολύ χαμηλά στην 120ή θέση σε ό,τι αφορά τη γραφειοκρατία για τη σύσταση και λειτουργία επιχειρήσεων, την 121η θέση σε ό,τι αφορά το ύψος και την αποτελεσματικότητα των αγροτικών επιδοτήσεων, την 111η θέση σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση κανονισμών που διευκολύνουν τις άμεσες ξένες επενδύσεις αλλά και την 68η θέση σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του εγχώριου ανταγωνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.