Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Πολιτικοί διαξιφισμοί για το έλλειμμα στο ΑΕΠ

«Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να μάθει να διαβάζει καλύτερα. Αυτό που έχει πει η κυβέρνηση, είναι ότι με την εφαρμογή των μέτρων που έχουμε ανακοινώσει και υλοποιούνται το έλλειμμα θα κλείσει στο 6% του ΑΕΠ», υπογράμμισε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

Αντιθέτως, εάν υιοθετηθεί η προτροπή του ΠΑΣΟΚ για κατάργηση των μέτρων που υλοποιούμε τότε το έλλειμμα θα είναι 8%», συνέχισε ο κ. Παπαθανασίου, απαντώντας στον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος νωρίτερα είχε επαναλάβει τα ερωτήματα που διατύπωσε προχθές, αναφορικά με τον «κρυφό δανεισμό» και το έλλειμμα, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες δικαιούνται να αναρωτιούνται, καθώς δεν δίδονται απαντήσεις από την κυβέρνηση.

Ο Κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι «μέχρι προχθές, το έλλειμμα ήταν στο 6%. Τώρα μαθαίνουμε ότι μάλλον έχει πάει στο 8%. Στον επόμενο τόνο, το έλλειμμα πόσο θα είναι; Εκεί έχουμε φτάσει.

Δεν υπάρχει πλέον σοβαρότητα. Κάθε μέρα, ακούμε ένα διαφορετικό νούμερο για το έλλειμμα. Είναι προφανές ότι ο σχεδιασμός τους ήταν εντελώς στον αέρα».

Αναφερόμενος σε «δήθεν κρυφό δανεισμό», ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κανένας κρυφός δανεισμός. Κρυφό είναι μόνο το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Επιτέλους, η έλλειψη γνώσης εκ μέρους των στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μετατρέπεται σε πρόβλημα της χώρας. Η αλήθεια είναι ότι:

Πρώτον, δεν υπάρχει κανένας «κρυφός» δανεισμός, γιατί τα ECPs (Euro Commercial Papers) εισάγονται στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου και συνάπτονται με τους βασικούς διαπραγματευτές αγοράς. Άρα, χαρακτηρίζονται από διαφάνεια.

Δεύτερον, τα ECPs είναι ένα ευρέως διαδεδομένο εργαλείο καθημερινής ταμιακής διαχείρισης. Εξυπηρετεί την κάλυψη των έκτακτων ταμιακών ελλειμμάτων και μάλιστα με κόστος σχεδόν μηδενικό σήμερα, λόγω των συνθηκών στις χρηματαγορές. Από τη στιγμή, λοιπόν, που οι συνθήκες επιτρέπουν τη δυνατότητα χρήσης αυτού του εργαλείου, δεν έχει λογική να καλύπτουμε βραχυπρόθεσμο ταμιακό έλλειμμα από τα διαθέσιμα του κράτους, τα οποία μας αποδίδουν περισσότερο από το κόστος των ECPs.

Όπως επίσης, δεν έχει λογική και η έκδοση, για το λόγο αυτό, νέων μεσομακροπρόθεσμων ομολόγων, των οποίων το κόστος είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τα ECPs».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.