Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Κέρκυρα: Μουσείο Χαρτονομισμάτων της Ιονικής Τραπέζης

Στην Κέρκυρα λειτουργεί το μοναδικό Μουσείο Χαρτονομισμάτων στην Ελλάδα, που φιλοξενείται στο νεοκλασικό κτίριο της Ιονικής Τράπεζας από το 1981 και «διδάσκει» στους επισκέπτες του την οικονομική ιστορία της Ελλάδας. Το Μουσείο Χαρτονομισμάτων, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Άρης Ραπίδης, Επιμελητής του Μουσείου Χαρτονομισμάτων και του Τμήματος Συλλογών Έργων Τέχνης της Alpha Bank [ACBr.AT] Σχετικά άρθρα , εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1981. Το 2004, με τη συμπλήρωση 165 χρόνων από την ίδρυση της Ιονικής Τράπεζας και 125 χρόνων από την ίδρυση της Τράπεζας Πίστεως, αποφασίστηκε η ανακαίνιση του κτιρίου και η αναδιάρθρωση της συλλογής.

Ο κ. Ραπίδης ανέφερε ότι το Μουσείο Χαρτονομισμάτων με τη σημερινή του μορφή άρχισε να λειτουργεί καθημερινά από τον Οκτώβριο του 2005 και από τότε μέχρι σήμερα το έχουν επισκεφθεί 23.000 άνθρωποι. Επισήμανε ακόμη ότι, από τους επισκέπτες του μουσείου, οι 5.500 είναι μαθητές, οι 7.000 αλλοδαποί και οι υπόλοιποι Έλληνες.

Στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων της Ιονικής Τράπεζας φιλοξενούνται περισσότερα από 2.000 εκθέματα και ντοκουμέντα, που το μεγαλύτερο μέρος τους προέρχεται από το αρχείο της Ιονικής Τράπεζας. Χρειάστηκαν, μάλιστα, προσπάθειες 25-30 ετών για να συγκεντρωθούν τα εκθέματα που φιλοξενούνται στο μουσείο.

Σύμφωνα με τον κ. Ραπίδη, από τα σπανιότερα σε αξία εκθέματα που υπάρχουν στο μουσείο είναι τα πρώτα χαρτονομίσματα της Ιονικής Τράπεζας τα ονομαζόμενα «Κολονάτα» και οι πρώτες εκδόσεις χαρτονομισμάτων της Εθνικής Τράπεζας από το 1863 μέχρι το 1900.

Στις ξύλινες προθήκες του μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να δει τα πρώτα τραπεζογραμμάτια, που «έκοψε» η Ιόνια Πολιτεία από το 1839 κι εκείνα που κυκλοφόρησε η Ιονική Τράπεζα έως το 1920- που έληξε το εκδοτικό της προνόμιο- τουρκικά γρόσια και χαρτονομίσματα που κυκλοφόρησαν κατά την ιταλική και τη γερμανική Κατοχή.

Το μουσείο στεγάζεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου και είναι χωρισμένο σε τέσσερις αίθουσες, στις τρεις πρώτες παρουσιάζονται όλα τα ελληνικά χαρτονομίσματα από το 1822 μέχρι το 2002 και στην τέταρτη εκτίθενται τα χαρτονομίσματα της Ιονικής Τράπεζας και η ιστορική της πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.