Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Αθωράκιστα στα ρίχτερ τα σχολεία

Αθωράκιστα στα ρίχτερ τα σχολεία

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2009, 15:19

Μαργαρίτα Αργυροπούλου



Σε σχολεία, στα οποία δεν έχει γίνει έλεγχος αντισεισμικότητας, παρακολουθούν μαθήματα τα περισσότερα ελληνόπουλα! Κι αυτό, στην χώρα με μια από τις εντονότερες σεισμικές δραστηριότητες στον πλανήτη, και παρά τις αμέτρητες υποσχέσεις πολιτικών και αρμοδίων, μετά από κάθε μεγάλο σεισμό, πως θα ελεγχθούν όχι μόνο τα σχολεία, αλλά και όλα τα δημόσια κτίρια.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η zougla.gr, έλεγχοι έχουν γίνει μόνο σε σχολεία που κτίστηκαν πριν το... 1959. Συνεπώς, αν κάποιος στέλνει το παιδί του σε ένα σχολείο το οποίο κτίστηκε π.χ. το 1961 ή το 1971, τότε απλά... παίζει ρουλέτα με τον Εγκέλαδο!


Τον Δεκέμβριο του 2004 ο ΟΣΚ (Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) δημιούργησε μια επιτροπή, η οποία σε συνεργασία με τις πέντε Πολυτεχνικές Σχολές της χώρας ανέλαβε να υλοποιήσει τον προσεισμικό έλεγχο των σχολικών κτιρίων σε όλη την Ελλάδα.

Το εγχείρημα αυτό ήταν αρκετά χρονοβόρο, με αποτέλεσμα μέχρι τώρα να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος μόνο στα περίπου 4.500 σχολεία, τα οποία έχουν κτιστεί προ του 1959.

Κι ενώ, βρισκόμαστε στο μέσον της προεκλογικής περιόδου, όπου όλοι γνωρίζουν πως -όπως συμβαίνει πάντα στην διοικητικά υπανάπτυκτη Ελλάδα- το Δημόσιο έχει... παραλύσει, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, Στέφανος Αγιάσογλου, δηλώνει στη zougla.gr πως "τώρα δημιουργείται η επιτροπή για να ελεγχθούν τα υπόλοιπα σχολεία". Άγνωστο γιατί, ο κ. Αγιάσογλου υποστηρίζει στη συνέντευξή του πως, παρόλο που έλεγχοι δεν έχουν γίνει στα σχολεία, οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν, παραδεχόμενος ωστόσο ότι "ποτέ δεν ξέρεις πώς θα συμπεριφερθεί ένα κτίριο σε έναν σεισμό".

Ο καθηγητής σεισμολογίας, κ. Άκης Τσελέντης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως λέει στη zougla.gr: «Δυστυχώς αν πάει κανείς σε σχολεία της επαρχίας θα δει ότι τα παιδιά μας τα στοιβάζουν σε παγίδες. Δεν σημαίνει ότι επειδή έχουμε κοιτάξει τα σχολεία της Εκάλης και του Ψυχικού, τα παιδιά του αγρότη δεν πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση».

Ο κ. Τσελέντης εφιστά την προσοχή των αρμοδίων. Όπως λέει: «Επειδή έχει αρκετό καιρό να κάνει έναν μεγάλο σεισμό στην χώρα μας, κάποιοι έχουν κοιμηθεί τον ύπνο του δικαίου"!

Και δεν είναι μόνο τα σχολεία, αλλά και όλα τα δημόσια κτίρια, τις εκκλησίες κ.λπ. «Από τα περίπου 80.000 δημόσια κτίρια που βγήκαν ακατάλληλα μετά το σεισμό του 1999, το ΥΠΕΧΩΔΕ μάς γνωστοποίησε ότι μόνο τα 7.000 εξ αυτών έχουν περάσει τους ελέγχους» τονίζει στη zougla.gr ο Εντεταλμένος Ερευνητής Σεισμολογίας, κ. Μάκης Χουλιάρας.

Μπορεί οι τελευταίες σεισμικές δονήσεις στην περιοχή της Φθιώτιδας να ήταν ασθενείς, ωστόσο οι γονείς των μαθητών έχουν ανησυχήσει. Είναι ασφαλή τα σχολικά κτίρια του νομού; «Τα πιο ασφαλή κτίρια στο νομό μας είναι τα σχολικά συγκροτήματα. Έχουν γίνει έλεγχοι τόσο από τον ΟΣΚ, όσο και από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης» λέει στη zougla.gr o νομάρχης Φθιώτιδας, κ. Θανάσης Χειμάρρας, και επιμένει για να καθησυχάσει τους γονείς: «εγώ σε περίπτωση σεισμού θα προτιμούσα να ήμουν μέσα σε οποιοδήποτε σχολείο, ακόμα και πιο παλιό, παρά σ’ ένα κτίριο 15ετίας».

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=63184&cid=4

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.