Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Hχηρές αποχωρήσεις από την εκλογική μάχη

Με ηχηρές αποχωρήσεις από την εκλογική μάχη άρχισε επισήμως σήμερα η προεκλογική περίοδος.

Ο κ. Αλέκος Αλαβάνος γνωστοποίησε την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος, προκαλώντας νέες αναταράξεις στο ΣΥΡΙΖΑ.

Από πλευράς ΝΔ, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν την πρώην πρόεδρο της Βουλής Αννα Μπενάκη «να μην κατεβαίνει» στις εκλογές [Βλέπε άρθρο] .

Και στο ΠΑΣΟΚ μετά τον πρώην υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, το μεσημέρι και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε πως δεν θα θέσει υποψηφιότητα [Βλέπε άρθρο] .

Ο ΣΥΝ για την αποχώρηση Αλ. Αλαβάνου

«Επιθυμούμε να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης, όπως όλα τα στελέχη μας» ήταν το πρώτο σχόλιο από κύκλους της ηγεσίας του Συνασπισμού ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της Ανανεωτικής Πτέρυγας, η οποία ήδη έχει εκφράσει ανοικτά τη διαφωνία της με την πρόταση Τσίπρα, που έγινε τελικά δεκτή, για ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να υπάρχει επικεφαλής.

Κληθείσα να σχολιάσει την αποχώρηση του κ. Αλαβάνου, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ δεν θέλησε να σχολιάσει «προσωπικές επιλογές» επισημαίνοντας: «Δεν είμαστε εισαγγελείς προσωπικών επιλογών. Αυτό που αποδείχθηκε είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε και παίζει αρνητικό ρόλο στην ανάγκη ριζοσπαστικοποίησης που επιβάλλουν οι καιροί μας».

Επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας υπέγραψε το Διάταγμα διάλυσης της Βουλής, της προκήρυξης εκλογών για την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009 και της σύγκλησης της Βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές, την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009. Το διάταγμα θυροκολλήθηκε το απόγευμα από το Φρούραρχο της Βουλής στις πύλες του Κοινοβουλίου. Αύριο Τρίτη συνεδριάζει υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, η Διακομματική Επιτροπή με αντικείμενο τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη κομμάτων και υποψηφίων, τις εκλογικές δαπάνες κ.ά.

Υπενθυμίζεται επίσης πως «παγώνουν» οι προσλήψεις σε δημόσιο και ΟΤΑ μέχρι να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση [Βλέπε άρθρο] .

Την ίδια ώρα πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στα κομματικά επιτελεία. Στη ΝΔ, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα στη Ρηγίλλης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού [Βλέπε άρθρο] . Όπως ανέφερε ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τη στρατηγική και την τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα, ενώ συζητήθηκαν επίσης το πρόγραμμα δράσης και οι περιοδείες της προεκλογικής περιόδου.

«Ο Πρόεδρος και τα στελέχη θα βρεθούν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος, συμπληρώνοντας ότι «το κόμμα βρίσκεται, ήδη, σε πανστρατιά και τα στελέχη μεταδίδουν απο τις περιφέρειές τους μηνύματα αισιοδοξίας και αποφασιστικότητας».

Στο ΠΑΣΟΚ συνεδριάζει η επιτροπή ανάδειξης υποψηφιοτήτων, ενώ ο κ. Γιώργος Παπανδρέου μετά από συνάντησή του με παραγωγικούς φορείς του Πειραιά μίλησε για «κράτος της πελατειακής σπατάλης», υποστηρίζοντας και πάλι πως «η αγορά ασφυκτιά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υποφέρουν και η ελληνική οικογένεια αντιμετωπίζει την απειλή της ανεργίας» [Βλέπε άρθρο] .

Η κ. Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εξαπέλυσε επίθεση κατά πάντων, καλώντας το λαό να φέρει ισχυρό πλήγμα στα δύο μέγαλα κόμματα. Εκτίμησε μάλιστα πως «έρχεται θύελλα νέων αντιλαϊκών μέτρων, είτε γίνει κυβέρνηση η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ». Παράλληλα, χαρακτήρισε 100% αφερέγγυο το ΣΥΡΙΖΑ 100% [Βλέπε άρθρο] .

Ο ΛΑΟΣ δεν είναι «άκρο» τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της 74ης ΔΕΘ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί μη συνεργασίας με τα «άκρα», τις οποίες και χαρακτήρισε «ύβρη» [Βλέπε άρθρο] .

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτίμησε ότι βρίσκεται μακριά από την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, ενώ τάχθηκε υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων. Προέβλεψε επίσης ότι μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα συμπράξουν για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.