Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Morgan Stanley: Θετική αξιολόγηση ελληνικής οικονομίας

Βελτιωμένες εκτιμήσεις δίνει για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η Morgan Stanley στο πλαίσιο των θετικότερων προσδοκιών που διατυπώνει για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας σε πρόσφατη έκθεσή της. Βέβαια ο οίκος δεν αλλάζει την άποψη του ούτε για το έλλειμμα ούτε για τον υψηλό δανεισμό.

Ειδικότερα, η Morgan Stanley προβλέπει ότι η εγχώρια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά -0,2% φέτος, ποσοστό σημαντικά βελτιωμένο έναντι της προηγούμενης εκτίμησης που διατυπώθηκε τον Ιούνιο για υποχώρηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά -0,8%. Παρά τη θετικότερη προσέγγιση, ο αμερικανικός οίκος εμμένει στην άποψη ότι η ελληνική οικονομία ενδέχεται να μην καταφέρει να αποφύγει την ύφεση φέτος, με το πραγματικό ΑΕΠ να είναι αρνητικό για πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια.

Αντίθετα για το 2010 επαναλαμβάνει την εκτίμησή για αισθητή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία αναμένεται στο +1,5% έναντι +1,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη του οίκου. Ανάλογη ανάπτυξη αναμένεται και για το 2011.

Όπως διαπιστώνουν οι αναλυτές, η φετινή συρρίκνωση της οικονομίας δεν θα είναι τόσο δραματική ώστε να προκαλέσει την εισήγηση για την άρση του όρου του Συμφώνου Σταθερότητας για το έλλειμμα. Βέβαια, η Ελλάδα θα πρέπει να φέρει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% το 2010 συμπληρώνουν οι αναλυτές. Οι δικές τους εκτιμήσεις, πάντως, μιλούν για έλλειμμα στο 4,9% του ΑΕΠ για φέτος και ακόμα υψηλότερο, στο 5,7% για το 2010. Για το 2011 αναμένεται μείωση του ελλείμματος στο 4,2% του ΑΕΠ.

Στην έκθεση, η Morgan Stanley προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ φέτος, φτάνοντας στο 101,7%, σημειώνοντας περαιτέρω διεύρυνση, στο 104,5% για το 2010 και στο 107,2% για το 2011. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα διαμορφωθεί στο 13,9% του ΑΕΠ φέτος, στο 13,7% το 2010 και στο 12,2% το 2011. Ο πληθωρισμός επίσης προβλέπεται στο 1,2%, το 1,8% και το 2,3% αντίστοιχα.

Οι αναλυτές του οίκου προβλέπουν ότι οι επερχόμενες εκλογές θα φέρουν μια νέα κυβέρνηση και επομένως, οι προοπτικές της δημοσιονομικής πολιτικής παραμένουν αβέβαιες για την ώρα.

Παγκοσμίως

Σημειώνεται ότι η αναβάθμιση των εκτιμήσεων του οίκου για την ανάπτυξη της Ελλάδας συνδέεται με τις αναθεωρημένες προβλέψεις για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας. Η Morgan Stanley προβλέπει ότι με τους σημερινούς ρυθμούς, η οικονομία του πλανήτη θα επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα το δ΄ τρίμηνο του 2009. Μάλιστα προβλέπουν την παγκόσμια ανάπτυξη να κινείται ανοδικά με +4% το δεύτερο εξάμηνο του 2009 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,5%.

1 σχόλιο :

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.