Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Ομιλος Ασπίς: Ανάκληση αδείας για πέντε εταιρείες

Την οριστική ανάκληση των αδειών λειτουργίας πέντε ασφαλιστικών εταιρειών αποφάσισε χθες η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕπΕΙΑ), αλλάζοντας πλήρως τα δεδομένα στην ασφαλιστική βιομηχανία.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η ΕπΕΙΑ ανέφερε ότι οι αποφάσεις που έλαβε και που ήταν ομόφωνες, αφορούσαν στις εταιρείες Ασπίς Πρόνοια [APRr.AT] Σχετικά άρθρα ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, Γενική Ένωση ΑΕΕΓΑ (General Union), Γενική Πίστη ΑΕΕΓΑ (General Trust) και Γ.Η. Σκούρτης ΑΕΕΓΑ, οι οποίες διατηρούσαν ακάλυπτα αποθέματα.

Η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής άρχισε από πολύ νωρίς το πρωί, στις 7:30 π.μ., ώστε να διασφαλιστεί ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας, όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες θα εξελισσόντουσαν χωρίς προβλήματα.

Έτσι αργά το απόγευμα και αφού πρώτα η Επιτροπή είχε λάβει και εκτελέσει τις αποφάσεις της, προχώρησε στην ανακοίνωση των εταιρειών των οποίων τις άδειες ανακάλεσε, επισημαίνοντας ότι «από μακρού χρόνου, εξάντλησε όλα τα περιθώρια επίλυσης του προβλήματος» δίνοντας επανειλημμένα στις εταιρείες την ευκαιρία να καλύψουν τα απαραίτητα περιθώρια φερεγγυότητας.

Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ασπίς Πρόνοια, Παύλο Ψωμιάδη, η ΕπΕΙΑ τόνισε ότι στις 16 και στις 18 Σεπτεμβρίου 2009 παρουσιάσθηκε στην Επιτροπή και προς κάλυψη των ανοιγμάτων των Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, General Union και General Trust κατέθεσε εγγυητική επιστολή ύψους 550 εκατ. ευρώ της τράπεζας HSBC, η οποία έπειτα από έλεγχο της Τραπέζης της Ελλάδος αποδείχθηκε ότι δεν ήταν γνήσια.

«Το γεγονός αυτό μας γνωστοποίησε η ΤτΕ με σχετικό έγγραφό της (αρ.πρ: ΙΔ/27 της 18/09/09) υποδεικνύοντας ταυτόχρονα και την άμεση ενημέρωση των Εισαγγελικών Αρχών, ενημέρωση στην οποία η ΕπΕΙΑ έχει ήδη προβεί από 18/09/09» ανέφερε η Επιτροπή στην ίδια ανακοίνωση.

Θα πρέπει επίσης να προστεθεί ότι με τις αποφάσεις της η ΕπΕΙΑ αναφέρεται και στην Commercial Value συνδεδεμένη -όπως τονίζει- εταιρεία με την Ασπίς Πρόνοια, και την αγοραία αξία ακινήτων της στην Κύπρο, που εμφανίζουν υπερτίμηση σε ποσοστό 7.500%!

Στο μεταξύ, πέρα από τις ανακλήσεις των αδειών λειτουργίας των προαναφερόμενων εταιρειών, η ΕπΕΙΑ όρισε και τους επόπτες ασφαλιστικής εκκαθάρισης, ενώ ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών να ορίσει Επόπτη Χαρτοφυλακίων Ζωής για την εισηγμένη ασφαλιστική εταιρεία.

Η υπουργική απόφαση, που θα υπογραφεί αφού πρώτα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ (ίσως και σήμερα) η απόφαση της ΕπΕΙΑ, θα ορίζει τον Επόπτη Χαρτοφυλακίου Ζωής της Ασπίς, ο οποίος θα αναλάβει τη λειτουργία της εταιρείας μέχρι να μεταβιβαστούν τα χαρτοφυλάκια Ζωής σε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες, καταβάλλοντας αποζημιώσεις σε ασφαλισμένους και δικαιούχους, καθώς και τους μισθούς στους εργαζόμενους.

Τα μεγέθη

Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη των εταιρειών που τέθηκαν εκτός αγοράς, προκύπτουν τα εξής:

- Το χαρτοφυλάκιο της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ περιελάμβανε στην Αστική Ευθύνη Οχημάτων 310.420 ασφαλιστήρια συμβόλαια.

- Αντίστοιχα το χαρτοφυλάκιο της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ περιελάμβανε 4.715 συμβόλαια.

- Η Γενική Ένωση (General Union) αριθμούσε στο χαρτοφυλάκιό της 368.417 συμβόλαια.

- Αντίστοιχα η Γενική Πίστη (General Trust) στο χαρτοφυλάκιό της είχε εγγράψει 97.628 ασφαλιστήρια συμβόλαια.

- Η Γ.Η. Σκούρτης ΑΕΕΓΑ είχε ασφαλισμένα 56.785 οχήματα.

- Σε σύνολο, οι πέντε προαναφερόμενες εταιρείες είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους 837.965 συμβόλαια Αστικής Ευθύνης Οχημάτων, την κάλυψη των οποίων αναλαμβάνει πλέον το Επικουρικό Κεφάλαιο για ένα μήνα.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για στοιχεία που προκύπτουν από την ΕπΕΙΑ με βάση το α΄ εξάμηνο του 2009.

- Στον κλάδο Ζωής δεν κατέστη δυνατό να διευκρινιστεί ο αριθμός των ασφαλισμένων του ομίλου Ασπίς, ωστόσο σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις το χαρτοφυλάκιο πρέπει να αριθμεί περί τα 250.000 συμβόλαια Αποταμιευτικά (20%), Unit Linked (15%) και Υγείας (65%).

- Πλην της Γενικής Πίστης και της Σκούρτης, οι υπόλοιπες ασφαλιστικές εταιρείες είχαν στο α΄ εξάμηνο του 2009 αρνητική θέση. Ειδικότερα η Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ ήταν αρνητική κατά 134,6 εκατ. ευρώ, η Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ κατά 22,2 εκατ. ευρώ, η Γενική Ένωση κατά 20,8 εκατ. ευρώ, η Γενική Πίστη ήταν θετική κατά 1,4 εκατ. ευρώ, όπως και η Σκούρτης ΑΕΕΓΑ κατά 0,5 εκατ. ευρώ.

- Με βάση τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου 2009 η Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ παρουσίασε αρνητικά αποτελέσματα 13,8 εκατ. ευρώ, η Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ είχε επίσης αρνητικά αποτελέσματα 22,4 εκατ. ευρώ, η General Union ζημιές 17,9 εκατ. ευρώ, η General Trust κέρδη 1,4 εκατ. ευρώ και η Σκούρτης οριακά κέρδη 0,02 εκατ. ευρώ.

- Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ο αριθμός των εργαζομένων στις πέντε ασφαλιστικές υπολογίζεται σε 800, χωρίς τους απασχολούμενους στα δίκτυα παραγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.