Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Με διαφορετικές συνταγές η έξοδος από την κρίση

Τεράστια είναι η απόκλιση που καταγράφεται στις προτάσεις των δυο μεγάλων «μονομάχων» για την οικονομία, με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι να καλούνται στις 4 Οκτωβρίου να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές όσον αφορά στον τρόπο εξόδου από την κρίση.

Από τα ακίνητα, μέχρι τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, τη φορολογική κλίμακα, τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, τις αποκρατικοποιήσεις, ακόμη και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τίποτα δεν είναι το ίδιο για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ

Μόνη «φωτεινή» εξαίρεση η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και υπαγωγή των συγκεκριμένων εισοδημάτων στην κλίμακα, αλλά και ο δραστικός περιορισμός των φοροαπαλλαγών, κυρίως δε αυτών που έχουν χάσει τον κοινωνικό τους χαρακτήρα, ενώ και οι δυο συγκλίνουν στη σταδιακή κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

Όλα αυτά μάλιστα σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την ελληνική οικονομία, εάν αναλογιστεί κανείς ότι η κυβέρνηση που στις 5 Οκτωβρίου θα πάρει τη «σκυτάλη» της εξουσίας θα κληθεί λίγες μόνο ημέρες αργότερα, στις 24 Οκτωβρίου, να αντιμετωπίσει τις εξετάσεις της Ε.Ε.

Εξετάσεις καθόλου εύκολες καθώς ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, μόλις πρόσφατα, έσπευσε να διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι στην Ελλάδα όλοι οι πολιτικοί γνωρίζουν πολύ καλά το πρόβλημα της οικονομίας.

Σε «ελεύθερη μετάφραση» αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί δικαιολογίες, παρά μόνο μέτρα συγκεκριμένα και σκληρά που θα επιτρέψουν στην οικονομία μας να βγει από την επιτήρηση, ακόμη και με το πιο αισιόδοξο σενάριο ότι η Ε.Ε. θα μας δώσει την παράταση που επιθυμούμε, έως το 2012.

Όμως ακόμη και με βάση την αισιόδοξη αυτή έκβαση, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει στο «φουλ» τις μηχανές αφού για να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2012 θα πρέπει να το μειώνει 1,5% ή κατά περίπου 3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, εάν και εφόσον φυσικά το εν λόγω μέγεθος έχει ήδη εκτιναχθεί πάνω από το 6%.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.