Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Νέο σπήλαιο στους λόφους Αστεροσκοπείου

Περισσότερα από 13 σπήλαια υπάρχουν στην περιοχή γύρω από το Αστεροσκοπείο, στους λόφους Μουσών και Νυμφών. Πρόσφατα μάλιστα εντοπίστηκε ένα ακόμη με δύο θαλάμους, τέσσερις τάφους στον έναν και δυο σκεπασμένους με καλυπτήριες πλάκες στον άλλον. Συλημένοι όπως διαπίστωσαν οι αρχαιολόγοι της Α΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, οι οποίοι ανακάλυψαν και μικροαγγεία του 3ου αι.μ.Χ., ευρήματα που δηλώνουν ότι τότε το σπήλαιο ήταν σε χρήση.

Καινούργιο θεωρείται και το σπήλαιο των κακών αδερφάδων (Πανώλη, Χολέρα, Ευλογιά), δυτικά του λόφου Νυμφών. Οι παραδόσεις είναι πολλές. Μια απ’ αυτές τις συνδέει με τις τρεις Μοίρες. Τη μια να κρατάει χάρτινο κατάλογο, την άλλη κοφτερά ψαλίδια και την τρίτη με μια σκούπα. Κέφι να έχει κανείς να ακούει ιστορίες.

Για αυτά τα σπήλαια θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε από τους αρχαιολόγους της Α’ ΕΠΚΑ (Τηλ.: 210-9238747) το τριήμερο (Παρασκευή με Κυριακή) του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών. Γιατί μη ξεχνάμε ότι φέτος, το θέμα είναι η Μαγεία.

Στα σπήλαια λοιπόν αυτά, που δεν είναι όλα κλειστά, και σχετίζονται με μάγια και αποτροπαϊκές τελετές φαίνεται πως κάποιοι καταφεύγουν ακόμη. Πρόσφατα για παράδειγμα στην κρίνη της Καλλιρρόης βρέθηκαν ζαμπόν, τυρί, ένα κομμάτι πάστα φλώρα καλυμμένα με χαρτί πάνω στο οποίο ήταν γραμμένα διάφορα μυστηριώδη σύμβολα. Τα ίδια ακριβώς που βρέθηκαν σε άλλο χαρτί που τύλιγε ένα μπουκάλι.

Η προαιώνια πίστη των ανθρώπων στις μαγικές δυνάμεις ουδέποτε βέβαια έπαψε να υπάρχει. Υφέρπει στις συνειδήσεις. Κι αυτά τα σπήλαια συνδέθηκαν με θρύλους και δεισιδαιμονίες. Το κοινό θα απολαύσει τις ιστορίες και το πρόγραμμα της εφορείας. Και να σκεφτεί κανείς ότι η Α’ ΕΠΚΑ (και δεν είναι η μόνη εφορεία αρχαιοτήτων) τα έκανε όλα αυτά χωρίς βοήθεια από το ΥΠΠΟ. Στη δική τους περίπτωση το χέρι στην τσέπη έβαλαν οι Φίλοι της Ακρόπολης. Κάπως έτσι συμμετέχει η Ελλάδα στον διεθνή εορτασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.