Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Καταστροφική η πορεία του τουρισμού

Απελπιστική είναι η πρόβλεψη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για την τουριστική κίνηση στη χώρα, που ήταν, είναι και θα είναι βασικός μοχλός για την ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν δραματική μείωση 16-18% των εσόδων για τον ξενοδοχειακό κλάδο το 2009, που προφανώς θα οδηγήσει σε αλυσιδωτές εκρήξεις προβλημάτων, όπως η ανεργία και τα απανωτά λουκέτα.

Το ποσοστό της μείωσης των εσόδων, εκτιμά το ΙΤΕΠ, γεννά ανησυχίες, καθώς θεωρείται πολύ υψηλό και κρίσιμο για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα όσων βρίσκονται σε οριακή θέση.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η μείωση οφείλεται σε τέσσερις βασικούς λόγους:

-Τις μειωμένες αφίξεις

-Τη μικρότερη διάρκεια διαμονής των ξένων τουριστών

-Τον περιορισμό των δαπανών των τουριστών, και

-Τις χαμηλότερες τιμές που προσέφεραν τα ξενοδοχεία.

Αν και η τουριστική περίοδος για τη χώρα μας θα κλείσει ουσιαστικά τον Σεπτέμβριο, εκτιμάται ότι με τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ πιθανόν οι εκτιμήσεις να είναι ακόμη χειρότερες, διότι… χειρότερος θα είναι ο Σεπτέμβριος σε σχέση με το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων πόρρω απέχει από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την τουριστική κίνηση.

Οι επιτελικοί της κυβέρνησης ανέφεραν μονοψήφιο ποσοστό μείωσης -κάτι που θεωρούσαν ως επιτυχία της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας, σε μια δυσχερή συγκυρία για την παγκόσμια οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.