Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Ανάπτυξη μέσω της ενέργειας

Ο τομέας της ενέργειας θεωρείται από πολλούς αναλυτές το «κλειδί» για την οικονομική ανάκαμψη των Βαλκανίων. Οι ίδιες οι κυβερνήσεις των κρατών της περιοχής επενδύουν πολλά σε αυτόν. Για να υπάρξει όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα θα πρέπει να υπάρξει ανταπόκριση από ξένους επενδυτές - κάτι που με τη σειρά του προϋποθέτει πολιτική βούληση για απελευθέρωση της αγοράς, για άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και απλοποίηση του περίπλοκου και θολού σήμερα ρυθμιστικού πλαισίου.

«Θα υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις στα σχεδιαζόμενα project για τον ενεργειακό τομέα εξαιτίας της διστακτικότητας των επενδυτών να στραφούν σε μία πολιτικά ασταθή περιοχή με περίπλοκους ρυθμιστικούς κανονισμούς και διαδικασίες» τονίζει στο Reuters ο Μλάντεν Ζέλτζκο, επικεφαλής του ανεξάρτητου ινστιτούτου Croatia's Energy Institute.

Ενδεικτικό των προβλημάτων της περιοχής είναι το παράδειγμα της κατασκευής ενός νέου σταθμού ενέργειας στην ΠΓΔΜ. Οι επενδυτές διαμαρτύρονται εδώ και καιρό ότι οι διοικητικές διαδικασίες είναι πολύ χρονοβόρες. Δύο φορές άλλωστε η κυβέρνηση ακύρωσε διαγωνισμούς χωρίς εξήγηση. Στη Βοσνία σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters η τσεχική CEZ θέλει να αποσυρθεί από το project κατασκευής θερμικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού ύψους 2,1 δισ. δολαρίων, διαμαρτυρόμενη ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις, που προβλέπεται στη σύμβαση της κοινοπραξίας.

Από την άλλη η περιοχή παρουσιάζει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης στο συγκεκριμένο τομέα. Η Βοσνία επιδιώκει να εκμεταλλευθεί τους ποταμούς της για την ανάπτυξη υδροηλεκτρικών σταθμών, το Κόσοβο διαθέτει τεράστια αποθέματα λιγνίτη, όπως άλλωστε και η Σερβία, η οποία σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 9 δισ. ευρώ στον ενεργειακό τομέα έως το 2015. Η γειτονική της Κροατία έχει δεσμευθεί για επενδύσεις ύψους 10 δισ. ευρώ έως το 2020.

Τα ανεκμετάλλευτα αποθέματα και η εγγύτητα της περιοχής στα διψασμένα για ενέργεια κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, εξηγούν τη διάθεση των κυβερνήσεων της περιοχής να επενδύσουν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στον τομέα της ενέργειας. Εάν κινηθούν με αποφασιστικότητα και προσελκύσουν ξένους επενδυτές, η ενέργεια θα μπορούσε να εξελιχθεί στο βασικό τους εξαγωγικό προϊόν, όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.