Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Κεφαλαιοποίηση κερδών από το ντιμπέιτ επιχειρούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Κέρδη από τα γκρίζα σημεία του ντιμπέιτ μεταξύ Καραμανλή και Παπανδρέου επιχειρούν να εισπράξουν τα κομματικά επιτελεία. Η μεν ΝΔ κατηγορεί τον Γιώργο Παπανδρέου για συνειδητή προσπάθεια παραπλάνησης, ενώ το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον Κώστα Καραμανλή για «πέντε μεγάλα ψέματα».

«Όλοι διαπίστωσαν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν μπόρεσε, δεν ήθελε, ή δεν ήξερε να δώσει απαντήσεις για μια σειρά θέματα» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, και ανέφερε ως παραδείγματα ερωτημάτων χωρίς σαφείς απαντήσεις το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και τον Αχελώο.

Ο κ. Κουμουτσάκος έδωσε απάντηση στην καταγγελία του κ. Παπανδρέου για αύξηση μισθών προεκλογικά σε υπαλλήλους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, λέγοντας ότι «είναι μια συνηθισμένη διαδικασία αναπροσαρμογής τους επιδόματος παραγωγικότητας.

Είπε, ακόμη, ότι η αξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ είναι μηδενική, καθώς ενώ αρχικά μιλούσε για 31,5 δισ. ανείσπρακτους φόρους, στη συνέχεια μίλησε για 5 δισ. ή για 3 δισ.

Αναφέρθηκε ακόμη σε ερώτηση του κ. Παπανδρέου προς τον κ. Καραμανλή για το εάν οι αριθμοί που παρουσιάζει στην οικονομία είναι οι πραγματικοί. Είπε ο κ. Κουμουτσάκος ότι ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε να εμφανιστεί αβέβαιος και να αφήσει υπονοούμενα. «Όταν ο κ. Αλμούνια δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι όλοι οι Έλληνες πολιτικοί γνωρίζουν τι επικρατεί στην οικονομία, ο κ. Παπανδρέου συμφώνησε. Ξέρει ή δεν ξέρει τελικά ο κ. Παπανδρέου; Γιατί αφήνει υπονοούμενα;» ρώτησε.

Αναφερόμενος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, απάντησε στον κ. Παπανδρέου ότι στο Ελσίνκι το 1999 δεν μπήκε κανένας δεσμευτικός όρος για την Τουρκία. Είπε ακόμη ότι σε συνέντευξή του το Δεκέμβριο του 1999 ο κ. Παπανδρέου είχε δηλώσει ότι «θα σύρουμε το κάρο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ οι τουρκικές εφημερίδες μετέδιδαν δηλώσεις του ότι «εγώ δεν θα βάλω κανέναν όρο».

Για το σχέδιο Ανάν ο κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι επιχείρησε μάταια και ανεπιτυχώς να επηρεάσει την κυπριακή κοινή γνώμη.

Αναφέρθηκε ακόμη σε δηλώσεις που είχε κάνει το 1999 ο κ. Παπανδρέου, όπου είχε πει: «Αν δεν αμφισβητούνται τα σύνορα, ποσώς με ενδιαφέρει εάν κάποιοι λέγονται μουσουλμάνοι ή Τούρκοι, Πομάκοι ή Βούλγαροι».

«Πέντε ψέματα»

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός «διέπραξε ολίσθημα», όταν επέκρινε τον Γ.Παπανδρέου ότι συνηγόρησε σε αποχαρακτηρισμό δασών, καθώς «παρέλειψε να πει ότι σε ένα νόμο που, πέραν όλων των άλλων, αφορά και την εξωτερική πολιτική, προφανώς υπογράφει ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος δεν έχει αρμοδιότητα για τα υπόλοιπα».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ως «δεύτερο ολίσθημα» του κ. Καραμανλή «την παράλειψή του να αναφέρει ότι η (αποχαρακτηρισθείσα) περιοχή ήταν η κοινότητα Ανθούσας, με το σχολείο, την εκκλησία της και τα σπίτια, που είχαν κτισθεί απολύτως νόμιμα».

«Δεν ήξερε ή επιχειρεί να παραπλανήσει ο κ. Καραμανλής;» διερωτήθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος και την αναφορά του κ. Καραμανλή ότι «το ΠΑΣΟΚ πήρε το δημόσιο χρέος από το 30% και το πήγε στο 100%», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: «Αντιλαμβάνομαι πως η ΝΔ θέλει να ξεχάσει την διακυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς σε εκείνη την τριετία το δημόσιο χρέος αυξήθηκε 50 δισ. ευρώ και 40 μονάδες του ΑΕΠ».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε ως «τρίτο μεγάλο ψέμα του πρωθυπουργού» τις αναφορές του για μείωση της ανεργίας, λέγοντας ότι το 2004 «δίπλα στο έγκλημα της απογραφής υπήρξε και παραποίηση των στοιχείων για την ανεργία, καθώς το ίδιο τρίμηνο που η Ελλάδα ήταν ένα εργοτάξιο προετοιμαζόμενη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η ανεργία αυξήθηκε κατά δύο μονάδες, ενώ σήμερα μάς λένε ότι η Ελλάδα, που είναι σε ύφεση, έχει χαμηλότερη ανεργία από το 2004 που ‘έτρεχε’ με 5% ανάπτυξη».

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η ανεργία στη χώρα μας είναι γύρω στο 15%», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Αναφερόμενος σε όσα είπε ο κ. Καραμανλής για το κόστος του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ακόμη και ο υπουργός Οικονομιας παραδέχτηκε πως από τα 10,7 δισ. ευρώ, τα 8 αφορούν σε δαπάνες στην Παιδεία και την Έρευνα, αλλά σε βάθος τετραετίας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ως «τελευταίο μεγάλο ψέμα του κ. Καραμανλή» τη «μαγική φράση ότι η μέση οικογένεια πληρώνει σήμερα 50% λιγότερο φόρο». Επικαλέστηκε στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία «από το 2004 μέχρι σήμερα έχει τετραπλασιαστεί η φορολογική επιβάρυνση για ένα χαμηλόμισθο, για έναν άγαμο με μέσο μισθό έχει αυξηθεί 45% και για μια οικογένεια με μέσο μισθό και 2 παιδιά έχει αυξηθεί 42%».

* Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς γιατί το Κίνημα δεν αποδέχεται και δεύτερη τηλεμαχία Καραμανλή -Παπανδρέου, αφού παρέπεμψε σε σχετική δήλωση του κ. Ραγκούση, είπε ότι «η συζήτηση δεν τίθεται με τέτοιους όρους, η πρόταση ρεβάνς της ΝΔ αδικεί και τους δύο, αλλά και τη διαδικασία», απαντώντας λίγο αργότερα σε συναφή ερώτηση ότι «ο κ. Καραμανλής ζητά συνέχεια τρίτη ευκαιρία».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.