Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Πώς μοίρασαν την προβολή και τη χρηματοδότηση

Συζήτηση στη διακομματική έγινε και για τους όρους διεξαγωγής των debate, θέμα για το οποίο θα αποφασίσουν τα κόμματα.

Ποσό 4,5 εκατομμυρίων ευρώ πρόκειται να διατεθεί στα κόμματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, ενώ το 75% του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου θα κατανεμηθεί ισομερώς στα δύο μεγαλύτερα κόμματα (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και το 25% στα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους Οικολόγους Πράσινους κατά την προεκλογική περίοδο.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος, δήλωσε χθες μετά τη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής εκλογών, ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, συνυπολογίζονται τα έξοδα καθώς και η ενίσχυση η οποία δόθηκε στις ευρωεκλογές και άρα στις βουλευτικές εκλογές τα κόμματα θα πάρουν το 0,13 τοις χιλίοις επί των εσόδων και, μάλιστα, το 60% σε αυτή τη φάση και το 40% μετά τις εκλογές.

Η δαπάνη αυτή θα κατανεμηθεί κατ' αναλογία των αποτελεσμάτων εκείνων τα οποία είχαν φέρει τα κόμματα στις εκλογές του 2007, με εξαίρεση τους Οικολόγους Πράσινους, οι οποίοι υπολογίζονται με βάση το ποσοστό που συγκέντρωσαν στις ευρωεκλογές.

Επίσης, έως τις 16 Σεπτεμβρίου πρέπει να έχουν υποβληθεί οι υποψηφιότητες, ενώ η ανακήρυξη των συνδυασμών θα γίνει στις 21 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι το ένα τρίτο των υποψηφίων πρέπει να είναι γυναίκες.

Για το θέμα του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου, ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για σημαντική μεταβολή που δείχνει το σεβασμό της αρχής της αναλογικότητας.

«Ενώ στις εκλογές του 2007 ο χρόνος που αναλογούσε στα μικρότερα σε εκλογική δύναμη κόμματα ήταν 20%, ήδη αυτή τη στιγμή, και εξαιτίας του ότι συμπεριλαμβάνονται πλέον και οι Οικολόγοι Πράσινοι, και επειδή η δύναμη των κομμάτων αυτών αυξήθηκε σε σχέση με το 2004 -το 2007 από 12% αυξήθηκε περίπου στο 18%- ο χρόνος αυξήθηκε στο 25%. Ετσι, τα μεγαλύτερα σε εκλογική δύναμη κόμματα -Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ- έχουν 37,5% το καθένα και, από εκεί και πέρα, ο χρόνος του 25% κατανέμεται στα υπόλοιπα κόμματα».

Σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «οι υπουργοί μπορούν να κάνουν δηλώσεις, αυστηρά όμως -με πολύ συγκεκριμένους περιορισμούς- στο πλαίσιο των καθηκόντων τους και μπορεί να υπάρχει απάντηση από τους εκπροσώπους των κομμάτων. Και, βεβαίως, εξαιρούνται από τον τηλεοπτικό χρόνο, ο οποίος περιλαμβάνεται στην προεκλογική περίοδο, οι δηλώσεις των εκπροσώπων των κομμάτων οι οποίοι μετέχουν σε εκδηλώσεις των ίδιων των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δηλώσεων οι οποίες αφορούν τη συμμετοχή των εκπροσώπων των κομμάτων στη διακομματική επιτροπή».

O κ. Παυλόπουλος διευκρίνισε ότι οι εμφανίσεις στη ΔΕΘ είναι εκτός του τηλεοπτικού χρόνου ο οποίος περιγράφεται στην εκλογική νομοθεσία και ότι όλες οι εκδηλώσεις των πολιτικών αρχηγών θα καλυφθούν όπως ακριβώς αν δεν υπήρχε προεκλογική περίοδος.

Συζήτηση στη διακομματική έγινε και για τους όρους διεξαγωγής των debate, θέμα για το οποίο θα αποφασίσουν τα κόμματα. Επίσης, από τον ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασιστεί ποιος θα τον εκπροσωπήσει στις τηλεοπτικές συζητήσεις. Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά των υποψηφίων βουλευτών, ισχύει ό,τι ίσχυσε και το 2007.

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι σχεδόν όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν χθες στη διακομματική ήταν ομόφωνες και ότι θα υπάρξει και δεύτερη συνεδρίαση της διακομματικής, που θα συνέλθει όταν θα έχουν πλέον ανακηρυχθεί και τα υπόλοιπα κόμματα, εκείνα που δεν συμπεριλαμβάνονται στη Βουλή, προκειμένου να ρυθμιστούν επιμέρους θέματα που αφορούν τη δική τους προβολή. Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος αναμένεται να είναι ο καθηγητής Σ. Φλογαΐτης, θα αναλάβει από την επόμενη Παρασκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.