Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

«Προτεραιότητα το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών»

«Tο πρωταρχικό μέλημα, η πρώτη προτεραιότητα είναι να θεραπεύσουμε τις αδυναμίες που έχουμε. Η χώρα έχει μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες, αλλά πρέπει να κλείσει κάποια κεφάλαια που έχει ανοιχτά. Και ένα από τα μεγάλα κεφάλαια είναι το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών. Όποιος κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει, ή παριστάνει ότι δεν το ξέρει εμπαίζει τους πολίτες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή είναι η αλήθεια».

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κληθείς κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια, καυτηριάζοντας παράλληλα εμμέσως πλην σαφώς τη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

«Δεν είπε τίποτα καινούργιο ο Επίτροπος. Αυτά είναι γνωστά. Θα σας έλεγα μάλιστα ότι δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία ότι τα λέει ο Επίτροπος, ή ότι τα λέει η Κομισιόν γιατί την ανάγκη να θεραπεύσουμε τις αδυναμίες των δημόσιων οικονομικών τις συστήνουμε από μόνοι μας και πρέπει να τις κάνουμε», σημείωσε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Είναι ένα στοιχείο βεβαίως ότι συμμετέχοντας στην Ευρωζώνη πρέπει να τηρούμε τους κανόνες που έχουμε συναποφασίσει και συμφωνήσει», χωρίς αυτό να είναι το πρωταρχικό.

Όσον αφορά το έλλειμμα και το θέμα της παράτασης για τη μείωσή του που θα ζητηθεί από την επόμενη κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν πειράζει αν κάποιος ένα χρόνο έχει μεγαλύτερο έλλειμμα, δεν χάθηκε και ο κόσμος. Αλλωστε, φέτος, πολλές χώρες, για να μην πω όλες, θα το έχουν αυτό. Το ζήτημα είναι όμως -γι΄ αυτό επιμένω στο θέμα του χρέους- ποιός έχει διαχρονικά μεγάλο χρέος, το οποίο τα ελλείμματα το ανατροφοδοτούν συνεχώς και το μεγαλώνουν». «Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει», υπογράμμισε. «Γι αυτό -τόνισε- παρουσίασα μια δύσκολη πολιτική στους πολίτες. Γιατί αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική πολιτική. Μπορεί να μην είναι ευχάριστη, για τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά είναι η μόνη ρεαλιστική πολιτική».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.