Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2009

Στο 0,8% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Αύξηση 0,8% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Αύγουστο, σε σχέση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2008, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος ΕΣΥΕ .

Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2009, ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε μείωση 0,7%.

Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 08 – Αυγούστου 09, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 07 – Αυγούστου 08, παρουσίασε αύξηση 1,8%.

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 0,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2008, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 1,6% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: δημητριακά & παρασκευάσματα, μοσχάρι νωπό, χοιρινό νωπό, αρνί και κατσίκι (νωπά), ψάρια νωπά, τυρί φέτα, λαχανικά νωπά, πατάτες νωπές, όσπρια, γλυκά-ζαχαρωτά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στο ελαιόλαδο, στο γάλα νωπό παστεριωμένο και στα φρούτα νωπά.

β) Κατά 6,3% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών, καθώς και των τιμών των τσιγάρων.

γ) Κατά 2,9% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

δ) Κατά 1,9% της ομάδας «Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα έπιπλα-καλύμματα δαπέδου, στα υαλικά, στα επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού και στις οικιακές υπηρεσίες.

ε) Κατά 2,8% της ομάδας «Υγεία», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών και της νοσοκομειακής περίθαλψης.

στ) Κατά 0,4% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης των τιμών της κινητής τηλεφωνίας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από την μείωση των τιμών στη σταθερή τηλεφωνία και της πρόσβασης στο διαδίκτυο.

ζ) Κατά 1,2% της ομάδας «Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: άνθη, βιβλία-εφημερίδες-περιοδικά-γραφική ύλη-σχολικά είδη, υπηρεσίες αναψυχής. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ειδών οπτικοακουστικού εξοπλισμού και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

η) Κατά 4,7% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των ΙΕΚ

θ) Κατά 2,2% της ομάδας «Ξενοδοχεία - Καφέ – Εστιατόρια», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ειδών : φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά-γλυκά-καφές-ποτά (σερβιριζόμενα), κυλικεία. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ξενοδοχείων.

ι) Κατά 3,9% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των κουρείων - κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των τιμών των άλλων υπηρεσιών.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών :

α) Κατά 4,9 % της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών, κυρίως, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης-αποχέτευσης και των υπηρεσιών κοινοχρήστων.

β) Κατά 3,1% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης των τιμών, κυρίως, των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνης) και των τιμών των αυτοκινήτων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα είδη: ανταλλακτικά αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου-μοτοσικλέτας, υπεραστικά τρένα, υπηρεσίες μεταφορών.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ΓΔΤΚ, ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ κ. Μανώλης Κοντοπυράκης ανέφερε ότι οι βασικοί λόγοι που συνετέλεσαν στη διαμόρφωσή του ήταν η αύξηση της τιμής της βενζίνης τον Αύγουστο κατά 4,2% αλλά και η μείωση των τιμών στα φρούτα κατά 5,5% και στα λαχανικά κατά 13,1%.

Με τα σημερινά δεδομένα, πρόσθεσε ο κ. Κοντοπυράκης, ο ΓΔΤΚ το Σεπτέμβριο αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με εκείνα του Αυγούστου, δηλαδή γύρω στο 0,8%.

Σημειώνεται ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.