Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του AIDS

Την παρασκευή εμβολίου, ικανού να περιορίσει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό του AIDS, ανακοίνωσαν σήμερα στη Μπανγκόκ Αμερικανοί και Ταϊλανδοί ερευνητές.

Οι ερευνητές προχώρησαν σε δοκιμές του εμβολίου σε 16.000 ετεροφυλόφιλους Ταϊλανδούς εθελοντές, οι οποίοι διέτρεχαν ένα μέσο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV.

Οι δοκιμές αυτές, οι οποίες σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι οι σημαντικότερες που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως για ένα εμβόλιο κατά του AIDS, διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας της Ταϊλάνδης και του αμερικανικού στρατού. Το εμβόλιο υπόσχεται να μειώσει τον κίνδυνο της μόλυνσης κατά το 1/3.

«Στο 32,1% των περιπτώσεων, το εμβόλιο περιορίζει τον κίνδυνο της λοίμωξης», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ερευνητές.

«Τα αποτελέσματα αυτά συνιστούν σημαντική επιστημονική εξέλιξη για την παρασκευή εμβολίου κατά του AIDS, καθώς υπάρχει η απόδειξη της προληπτικής του δράσης», τονίζουν.

«Είναι μια μεγάλη επιστημονική πρόοδος, καθώς είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι ένα εμβόλιο κατά του ιού HIV έχει προληπτική δράση και αυτό μας επιτρέπει να ελπίζουμε πως ένα δραστικό εμβόλιο παγκοσμίως θα είναι εφικτό στο μέλλον», δήλωσε από την πλευρά του ο συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Ζερόμ Κιμ.

Το εμβόλιο είναι ο συνδυασμός δύο παλαιότερων εμβολίων, του ALVAC των εργαστηρίων Sanofi-Aventis και του AIDSVAX των εργαστηρίων VaxGen που είχαν δοκιμαστεί χωριστά αλλά είχαν αποδειχτεί αναποτελεσματικά.

Ανήκει δε στη μη κερδοσκοπική παγκόσμια οργάνωση υγείας Global Solutions for Infectious Diseases που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη εμβολίων και άλλων προϊόντων τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.