Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Χαμηλός ο προεκλογικός «πυρετός» στη Θεσσαλονίκη.

Αν επέστρεφε σήμερα στη Θεσσαλονίκη κάποιος μετανάστης που είχε λείψει για πολλά χρόνια, θα δυσκολευόταν πολύ να πιστέψει ότι η πόλη διανύει τις τελευταίες ημέρες μιας προεκλογικής περιόδου. Το κλίμα στους δρόμους, είναι τουλάχιστον υποτονικό. Ούτε μεγάφωνα, ούτε αφίσες, ούτε πανό, ούτε φέϊγ βολάν, να πλημμυρίζουν ρυπαίνοντας τους δρόμους αλλά και τη αισθητική. Ακόμη και στα παραδοσιακά σημεία των έντονων πολιτικών διενέξεων, στα καφενεία, ο κόσμος είναι απαθής.

Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στον «εκπολιτισμό» της κοινωνίας μας σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, που μόνο πολιτισμό δεν απέπνεαν. Οφείλεται σε ένα γενικότερο μούδιασμα, που έχει να κάνει κυρίως με την απογοήτευση του κόσμου και ιδίως των νέων ότι όποιος και να κυβερνήσει, τα προβλήματα τους , κυρίως τα οικονομικά και τα εργασιακά, θα μείνουν ως έχουν. Γίναμε Αμερική. Τουλάχιστον στη (α)πολιτική μας συμπεριφορά.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την δυσαρέσκεια (μοιρολατρία είναι η καλύτερη λέξη) που έχει καταλάβει από χρόνια τους θεσσαλονικείς, οι οποίοι έχουν χορτάσει προ πολλού από τις κατά καιρούς υποσχέσεις των γηγενών μεγαλο-υπουργών της, τότε δεν είναι δύσκολο να ερμηνεύσουμε την χαλαρότητα των …ηθών στη διεξαγωγής αυτού του πολιτικού αγώνα.

Οι νέοι απλά πιστεύουν, πως δεν τους αφορά. Εκτός και αν ανήκουν σε εκείνη τη θλιβερή κατηγορία, που το εργασιακό τους μέλλον εξαρτάται από κάποια ρουσφετολογική υπόσχεση ενός εκ των δυο κομμάτων εξουσίας. Οπότε εκεί βλέπουμε και το σχετικό, πλην όμως επιτηδευμένο, πολιτικό πάθος.

Τα παραπάνω βέβαια, δεν ισχύουν για τις πολλές δεκάδες των υποψηφίων βουλευτών της πόλης. Αυτοί συνεχίζουν το χαβά τους. Φρέσκοι και ορεξάτοι. Άλλοι επισκέπτονται δήμους και υπηρεσίες, άλλοι λαϊκές αγορές, άλλοι οργανώνουν ομιλίες και συναντήσεις σε σπίτια και σε αίθουσες, και πάει λέγοντας. Πάντα χαμογελαστοί, αεράτοι, και πάντα σίγουροι για την ορθότητα του πολιτικού προγράμματος του κόμματός τους. Τόση αισιοδοξία και τόσες απαστράπτουσες οδοντοστοιχίες, ούτε σε τηλεοπτική διαφήμιση για γιαούρτι λάϊτ δεν βλέπουμε. Όπως αρέσκονται να λένε, επιδιώκουν «συναντήσεις με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων». Καλά τώρα. Αν μας έλεγαν και το τι παράγουν αυτοί οι φορείς της πόλης… καλά θα ήταν.

Όσον αφορά τώρα στη τοπική Ν.Δ., αυτή έχει οργανώσει πυρετώδη επιχείρηση για να αυξηθεί η συσπείρωση των ψηφοφόρων της στη Θεσσαλονίκη. Αυτός ήταν ο στόχος και των δύο πρόσφατων συγκεντρώσεων της τοπικής ΝΔ, όπου οι ομιλητές ήταν ο Κωστής Χατζηδάκης και η Μαριέττα Γιαννάκου. «Το κλίμα είναι καλό, σε σχέση με μια αποσυσπείρωση που υπήρχε πριν. Υπάρχει αυτή τη στιγμή συσπείρωση και μεγαλύτερη κατανόηση για το τι διακυβεύεται στις εκλογές », σημείωσε μιλώντας σε συγκέντρωση παλαιών στελεχών σε ξενοδοχείο της πόλης η κ. Γιαννάκου, που έκανε λόγο για μια παρουσία statesman! του πρωθυπουργού και μια ακατάσχετη υποσχεσιολογία και ένα ασαφές πρόγραμμα από τη μεριά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Είμαστε σε φάση μεγάλης συσπείρωσης, γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ποιο είναι το διακύβευμα», σημείωσε η κ. Γιαννάκου.

Από τη πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ κινείται στους ρυθμούς της μεγάλης προεκλογικής συγκέντρωσης της 29ης Σεπτεμβρίου στην πλατεία Αριστοτέλους, στην οποία θα μιλήσει ο Γιώργος Παπανδρέου. Στόχος είναι η ομιλία Παπανδρέου να καταγράψει και να επιβεβαιώσει τη δυναμική που φέρεται πως διαθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χθες συνεδρίασε η Περιφερειακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να δρομολογηθούν όλες οι διαδικασίες προετοιμασίας που θα εκπληρώσουν το στόχο της 29ης Σεπτεμβρίου. «Στόχος μας είναι να καταγραφεί η διαφορετική δυναμική που υπάρχει, να δοθεί το μήνυμα της αλλαγής», τόνισε ο γραμματέας της Π.Ε. Γ. Γεράκης. Δεν αρνείται ότι θα υπάρξει και μεταφορά οπαδών από σχεδόν όλους τους γύρω νομούς, καθώς, όπως υποστηρίζει, η ομιλία Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη «αναπόφευκτα είναι μια εκδήλωση που δεν περιορίζεται μόνο στο χώρο της Θεσσαλονίκης, αλλά καλύπτει όλη την Κ. Μακεδονία».

Την εκλογή ενός βουλευτή σε κάθε εκλογική περιφέρεια του νομού Θεσσαλονίκης επιδιώκουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι χθες σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη δήλωσαν αισιόδοξοι, ευελπιστώντας να επαναλάβουν την επιτυχία των ευρωεκλογών. Σε ό,τι αφορά την προεκλογική τους δράση στη Θεσσαλονίκη, οι Οικολόγοι Πράσινοι προσπαθούν, όπως λένε, «να φτάσουν σε κάθε γωνιά της Α΄ και της Β΄ εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης, για να επικοινωνήσουν το πρόγραμμά τους».

Με αυτά και με αυτά οι μέρες περνούν, η 4η Οκτωβρίου πλησιάζει, και όπως όλα δείχνουν, και με βάση τη πρόσφατη πολιτική ιστορία, όποιος και να βγει νικητής από την αναμέτρηση, η Θεσσαλονίκη τουλάχιστον, πάει για μια από τα ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.