Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2009

Έρχεται νέα μεγάλη πετρελαϊκή κρίση


Νέα πετρελαϊκή κρίση και εκτίναξη της τιμής στα 145 δολάρια το βαρέλι, αναμένει ο διευθύνων σύμβουλος της τρίτης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής πετρελαϊκής εταιρίας Total SA Κριστόφ ντε Μαρζερί.

Η πετρελαϊκή κρίση εντοπίζεται από τον επικεφαλής της Total το 2014-2015, και θα οφείλεται στη διαφορά που θα έχει η ζήτηση από την προσφορά.

«Δεν θα υπάρχει αρκετό πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα μέσα της επόμενης δεκαετίας», θεωρεί ο Κριστόφ ντε Μαρζερί.

«Ποιο θα είναι το αύριο; Η μοναδική βεβαιότητα είναι ότι το πετρέλαιο θα είναι πιο ακριβό. Διότι με την έξοδο από την κρίση, η κατανάλωση θα ανακάμψει και θα βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου η ζήτηση θα είναι πιο ισχυρή από την προσφορά», εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρίας.

«Ενδέχεται να ξαναδούμε το βαρέλι στα 145 δολάρια το βαρέλι ή και περισσότερο», προειδοποίησε ο κ. ντε Μαρζερί.

Εκτιμά, ωστόσο, ότι θα υπάρχει μελλοντικά αρκετό πετρέλαιο για να ανταποκριθεί στην παγκόσμια ζήτηση.

«Ακόμη και οι πιο νέοι από μας θα βλέπουν πάντα το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα. Θα υπάρξει ακόμα πετρέλαιο για περισσότερο από εκατό χρόνια και σήμερα δεν υπάρχουν αρκετές άλλες μορφές ενέργειας για να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο. Πρέπει, κατά συνέπεια, να συνεχίσουμε να παράγουμε πετρέλαιο για να ανταποκριθούμε στις σημερινές ανάγκες και να αναπτύξουμε νέες μορφές ενέργειας για το αύριο» πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Total.

Ο επικεφαλής της γαλλικής εταιρείας θεωρεί ότι οι παραγωγοί πετρελαίου πρέπει να προχωρήσουν σε επενδύσεις για αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας.

«Πολλοί παραγωγοί έχουν μειώσει κατά πολύ τις επενδύσεις. Είναι ανησυχητικό και πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας τώρα και να μην περιμένουμε το 2014» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.