Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Κύπρος: Ηρεμία για την αξιολόγηση της Τουρκίας απο την ΕΕ


Την ημερομηνία που ορίζεται για τη λήψη της απόφασης σχετικά με την αξιολόγηση της προόδου της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναλόγως των εξελίξεων θα καθορίσει τις κινήσεις της η κυπριακή κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάρκος Κυπριανού σε δηλώσεις του μετά από ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους των κομμάτων και ευρωβουλευτές, τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν να μην έχει επιπτώσεις η Τουρκία εάν συνεχίσει να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κύπρου».

Δήλωσε επίσης ότι το υπουργείο Εξωτερικών μελετά όλα τα σενάρια για ενδεχόμενες κινήσεις της Τουρκίας, ενόψει της έκθεσης αξιολόγησης που θα εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι δεν πρέπει να υπερεκτιμάται η σημασία της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διότι τις αποφάσεις τις λαμβάνει το Συμβούλιο των Υπουργών και, αν χρειαστεί, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Οι αποφάσεις είναι πολιτικές, όχι τεχνοκρατικές και λαμβάνονται από τα κράτη μέλη και όχι από την Επιτροπή», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, εκτός από την καθιερωμένη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν θα έχει συνάντηση και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ο Ταλάτ δήλωσε, μάλιστα, σχετικά με την έναρξη του Β' γύρου της διαπραγμάτευσης, ότι σημειώθηκε πρόοδος σε όλα τα κεφάλαια πλην του περιουσιακού.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.