Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Πως ο Γιώργος και η Ντόρα «την πάτησαν» με τους Αμερικανούς…

Η ματαίωση της αμερικανικής «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Ανατολική Ευρώπη (Βαλτικές- Πολωνία- Τσεχία) σηματοδοτεί μια μείζονα στροφή στη στρατηγική των ΗΠΑ. Η ψυχροπολεμικού τύπου εξωτερική πολιτική τους που έδινε προτεραιότητα στην «ανάσχεση» της Ρωσίας, δίνει σιγά-σιγά τη θέση της σε μια άλλη εξωτερική πολιτική, που δίνει προτεραιότητα στην στρατηγική σύγκλιση ΗΠΑ-Ρωσίας.

Η διαφαινόμενη πλέον προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας είναι πιθανό να εξελιχθεί σε στρατηγική σύγκλιση, είναι λογική και φυσική και ορθολογική για αμφότερες. Κι αν ξεκίνησε από την αντι-πυραυλική ασπίδα είναι πολύ λογικό να επεκταθεί και στα θέματα των αγωγών.

Οπότε όλοι αυτοί που έσπευσαν να ταυτιστούν με προηγούμενες αντί-ρωσικές (ή ρωσο-φοβικές) θέσεις του Στέητ Ντηπάρτμεντ, μάλλον θα βρεθούν εκτεθειμένοι. Μεταξύ των οποίων και κάποιοι δικοί μας, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Θυμάστε που η κ. Μπακογιάννη είχε εκφράσει ανοικτά την συμφωνία της με την αντιπυραυλική ασπίδα; Κι είχε προκαλέσει τότε την (οργισμένη) απορία της ρωσικής διπλωματίας, αλλά και την (εξ ίσου) οργισμένη αμηχανία του Μαξίμου; Τώρα πρέπει να νιώθει το ίδιο εκτεθειμένη όσο και οι Τσέχοι και οι Πολωνοί. Μόνο που εκείνοι έχουν όλα τα ελαφρυντικά που ταυτίστηκαν με την αμερικανική «πατάτα». Ενώ η κα. Μπακογιάννη δεν έχει κανένα ελαφρυντικό.

Το ίδιο την πάτησε κι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. Που έσπευσε τις προάλλες να χαρακτηρίσει τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη περίπου ως «λεόντειο συμφωνία» σε βάρος της Ελλάδας. Δηλαδή είπε αυτό ακριβώς που ισχυριζόταν ως τώρα το Στέητ Ντηπάρτμεντ.

Τώρα που τα βρίσκουν Αμερικανοί και Ρώσοι, τι ακριβώς θα κάνει ο κ. Παπανδρέου; Θα ευθυγραμμιστεί με μιαν άποψη (την αμερικανική) που τείνει να εγκαταλειφθεί; Θα τα βάλει και με τους Αμερικανούς και με τους Ρώσους ταυτόχρονα; Ή θα κρατήσει την Ελλάδα έξω από το πλέγμα των διεθνών αγωγών, όταν η Τουρκία, δίπλα μας, προσπαθεί να χωθεί σε όλους τους αγωγούς;

Τόσο η κα. Μπακογιάννη όσο και κ. Παπανδρέου είχαν ετοιμαστεί για όλα τα σενάρια, εκτός από ένα – το πιο φυσικό και ορθολογικό: να τα βρουν μακροχρόνια Αμερικανοί και Ρώσοι στην περιοχή μας.

* Καλλιεργούσαν τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας, την ώρα που οι ΗΠΑ ετοιμάζονταν να τα βρουν με τη Ρωσία.

* Είχαν πιστέψει ότι ο κόσμος θα βυθιστεί σε νέο γύρο Ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης, την ώρα που ωρίμαζαν οι συνθήκες να ξεπεραστούν οριστικά τα Ψυχροπολεμικά κατάλοιπα.

Τόσο η κα. Μπακογιάννη όσο και ο κ. Παπανδρέου υπονόμευαν την ελληνορωσικές σχέσεις, προσπαθώντας να φανούν ευχάριστοι στους Αμερικανούς, την ώρα που οι ΗΠΑ είχαν αρχίσει να προσεγγίζουν τους Ρώσους.

Και κινδυνεύουν τώρα αμφότεροι να γίνουν άχρηστοι (ή «αναλώσιμοι») για τους Αμερικανούς κι απόλυτα αντιπαθείς για τους Ρώσους.

Τίποτε δεν κατάλαβαν ως τώρα…

Την στιγμή που αμφότεροι ετοιμάζονται για τα μεγάλα: Ο ένας για την Πρωθυπουργία κι η άλλη για να διεκδικήσει την αρχηγία της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.