Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Ανησυχητικές προβλέψεις για το μέλλον της γης

Έως και τέσσερις βαθμούς Κελσίου αναμένεται να αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2050, εάν δεν σταματήσουν οι σημερινές εκπομπές αερίων CO2.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μελέτη του βρετανικού Met Office Hadley Center που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και απηχεί τις ανησυχίες των πορισμάτων μελέτης του ΟΗΕ, βάσει των οποίων οι καλπάζουσες κλιματικές αλλαγές ξεπερνούν ακόμη και τις χειρότερες υποθέσεις που ανέπτυσσε η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματικές Αλλαγές του ΟΗΕ (IPCC) το 2007.

Η IPCC τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2007 για την εκπόνηση της έκθεσης της ΑR4. Ένα από τα πορίσματα εκείνης της έκθεσης ήταν πως η θερμοκρασία του πλανήτη ενδέχεται να ανέλθει κατά 4 βαθμούς έως τα τέλη του 2050. Η παρούσα έκθεση, ωστόσο, συμπεραίνει πως αυτή η αύξηση θα προκληθεί νωρίτερα, στα μέσα της δεκαετίας του 2050, και προβλέπει ακόμη δριμύτερες συνέπειες σε τοπικό επίπεδο.

Η έκθεση προβλέπει επίσης πως οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν κατά το ένα πέμπτο (ή και περισσότερο) στην Αφρική, την Κεντρική Αμερική, τη Μεσόγειο και τα παράλια της Αυστραλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.