Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Γ. Παπανδρέου: Στις εκλογές κρίνεται το μέλλον της χώρας

«Στις εκλογές αυτές κρίνεται το μέλλον της χώρας και όχι η μοίρα του Καραμανλή ή του Παπανδρέου», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και καλεί τον Κ. Καραμανλή «σε μια αναβαθμισμένη διαδικασία τηλεοπτικού προεκλογικού διαλόγου».

Στη συνέντευξή του, ο κ. Παπανδρέου υπόσχεται ότι σε περίπτωση νίκης του ΠΑΣΟΚ θα σχηματίσει ολιγομελή κυβέρνηση, στην οποία θα υπάρχει χώρος και για εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα.

«Το υπουργικό συμβούλιο που θα σχηματίσω θα έχει σημαντικά μειωμένο αριθμό υπουργών και υφυπουργών. Η κυβέρνηση πρέπει η ίδια να δώσει το παράδειγμα της εγκράτειας, της καταπολέμησης της σπατάλης, του νοικοκυρέματος. Να είστε, επίσης, βέβαιος πως μοναδικό μου κριτήριο για το σχηματισμό κυβέρνησης είναι η αξιοκρατία, το ήθος, η γνώση, το κύρος και η αποτελεσματικότητα των προσώπων που θα τη στελεχώσουν. Το ΠΑΣΟΚ έχει πληθώρα στελεχών με τα χαρακτηριστικά αυτά. Αλλά υπάρχουν και πολλοί άξιοι Ελληνες εκτός ΠΑΣΟΚ και κομμάτων τους οποίους θα καλέσω να συμβάλουν από θέσεις ευθύνης σε μια εθνική προσπάθεια υπεράνω κομματικών διαχωρισμών», σημειώνει.

Εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου αφού κατηγορεί τον κ. Καραμανλή για συγκάλυψη των φαινομένων διαφθοράς στην κυβέρνηση και το στενό του περιβάλλον, υπογραμμίζει ότι ο ίδιος θα είναι άτεγκτος απέναντι στα φαινόμενα διαφθοράς. «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να διαψεύσει τις ελπίδες των πολιτών, να αμαυρώσει τη δημοκρατική παράταξη. Και θα το αποδείξω από την πρώτη στιγμή, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαλευκανθούν όλες οι δυσώδεις υποθέσεις που πλήγωσαν τους Ελληνες, όποιους και να αφορούν», τονίζει και προσθέτει: «Τα εξωθεσμικά κέντρα έχουν όση εξουσία είναι διατεθειμένος κανείς να τους παραχωρήσει. Δεν χρωστάω σε κανέναν, εγώ λογοδοτώ μόνον στους πολίτες».

Ερωτηθείς για το κλίμα που αναμένει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θα καλέσει τον Κ. Καραμανλή σε μια αναβαθμισμένη και πιο ουσιαστική διαδικασία προεκλογικού τηλεοπτικού διαλόγου, «έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να σχηματίσουν πληρέστερη αντίληψη για το τι πρεσβεύει ο καθένας μας πριν λάβουν την κρίσιμη απόφαση για την ψήφο τους». «Οι πολίτες συγκρίνουν και θα μας κρίνουν. Θα κρίνουν τη διαδρομή του καθενός μας, το όραμα που πρεσβεύουμε, την αξιοπιστία μας, τη συνέπεια λόγων και πράξεων», επισημαίνει χαρακτηριστικά

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου εκφράζει την πεποίθηση ότι τελικά οι πολίτες θα προτιμήσουν και θα αποφασίσουν μία ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας, το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει συναινέσεις και συνεργασίες με ευρύτερες προοδευτικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, «γιατί το απαιτεί το μέγεθος των προβλημάτων της χώρας, γιατί το απαιτούν οι φιλόδοξοι στόχοι που θέτουμε».

Τέλος, στην ερώτηση αν θα είναι ξανά υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου απαντά:

«Ο Κώστας Σημίτης τίμησε τη χώρα ως πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - και φυσικά προσφέρει και σήμερα ως πολιτική προσωπικότητα. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι οι όποιες αποφάσεις πάρει και πάρουμε συλλογικά θα τιμούν αυτήν την προσφορά».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.