Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Η Άλήθεια για τις δαπάνες για την Παιδεία

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τις δαπάνες για την παιδεία:

"Η αλήθεια είναι ότι οι δαπάνες του Υπουργείου Παιδείας (από Τακτικό Προϋπολογισμό και ΠΔΕ) ανέρχονται στο 3,3% του ΑΕΠ. Επομένως, για να φτάσουν, μαζί με τις δαπάνες για την έρευνα, στο 7% του ΑΕΠ, όπως λέει το ΠΑΣΟΚ, απαιτούνται επιπλέον 7,8 δις. ευρώ. ...




Το 4,6% του ΑΕΠ, στο οποίο αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, αφορά στο σύνολο των δαπανών για την εκπαίδευση από όλα τα Υπουργεία, με βάση τον Προϋπολογισμό Προγραμμάτων. Αυτό, άλλωστε, αναφέρεται και σε μελέτη του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Το μέγεθος των δημοσίων δαπανών εκπαίδευσης στην Ελλάδα» (Σελ. 32).


Προκαλεί συνεπώς εντύπωση ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου και το ΠΑΣΟΚ κάνουν πως δεν γνωρίζουν τη διαφορά του Προϋπολογισμού Προγραμμάτων με τον Προϋπολογισμό ενός Υπουργείου. Παρά το γεγονός ότι στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ μιλούν για την ανάγκη των Προϋπολογισμών Προγραμμάτων.


Εάν το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει ως δαπάνες για την Παιδεία το 4,6% του ΑΕΠ, τότε δεν θα έπρεπε, όπως συστηματικά κάνει, να μέμφεται την Κυβέρνηση ότι υποχρηματοδοτεί την Παιδεία. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι λαμβάνουν υπόψη τους μόνον τις δαπάνες του Υπουργείου Παιδείας".

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.