Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Φθινοπωρινό τεστ για τις ακάλυπτες επιταγές

Εντονη είναι η πίεση στην αγορά από την έλλειψη ρευστότητας, όπως καταγράφεται μήνα με το μήνα στους δείκτες ασφυξίας.

Στο οκτάμηνο η αξία ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών φθάνει το ποσό των 2,32 δισ. ευρώ και είναι σχεδόν τριπλάσια από εκείνη του οκταμήνου 2008.

Οι ακάλυπτες επιταγές στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου ανέρχονται σε 2,16 δισ. ευρώ έναντι μόλις 714,09 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος αλλά και 1,29 δισ. ευρώ όλου του 2008.

Ο Αύγουστος πάντως παρουσιάζει σχετική «ύφεση» σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες του 2009 και το ζητούμενο είναι η πορεία που θα έχουν οι δείκτες έως το τέλος του έτους.

Το ερώτημα που διατυπώνεται είναι εάν η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης είναι συγκυριακή λόγω της μειωμένης δραστηριότητας του Αυγούστου ή αποτελεί θετική ένδειξη.

Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς σημειώνουν ότι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι οι πλέον ενδεικτικοί, καθώς θα καταγραφούν οι «επιδόσεις» της τουριστικής δραστηριότητας.

Επικεφαλής επιχειρηματικής πίστης μεγάλου τραπεζικού ομίλου τονίζει στη «Ν» ότι για τους επόμενους μήνες αναμένεται στασιμότητα ή και μείωση των ρυθμών αύξησης των ακάλυπτων επιταγών, που όμως έτσι και αλλιώς είναι πολύ μεγάλοι.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το χονδρεμπόριο έχει αλλάξει τους τρόπους συναλλαγών και άρα δεν δέχονται επιταγές ενώ και οι παραγγελίες έχουν μειωθεί και άρα δεν υπάρχουν επιταγές για να μειωθούν, λέει χαρακτηριστικά.

Τα τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι οι επιταγές που σφραγίζονται προέρχονται κυρίως από συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και όχι από τις τράπεζες λόγω των πλαφόν που αυτές έχουν θέσει.

Αυτό που έχει σημασία είναι πόσες επιταγές είναι στον αέρα σήμερα που μιλάμε που αυτό δεν το γνωρίζει κανείς. Η «γκρίζα ζώνη» των μεταχρονολογημένων επιταγών για τις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει ακριβής καταγραφή του αριθμού και της αξίας είναι από τους βασικούς παράγοντες προβληματισμού, ενώ, παρά την ομόφωνη παραδοχή της ανάγκης για σταδιακό περιορισμό μέχρι την εξαφάνισή τους, είναι ένα θέμα που δύσκολα επιλύεται εν μέσω κρίσης.

Παρότι ο Αύγουστος παρουσιάζει επιβράδυνση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες του 2009, η αξία των ακάλυπτων επιταγών παραμένει σε υψηλά επίπεδα και φθάνει τα 210 εκατ. ευρώ με 22.973 τεμάχια.

Ολοι οι προηγούμενοι μήνες από την αρχή του έτους κινήθηκαν πολύ υψηλότερα με αιχμή τον Ιούνιο, οπότε η αξία τους ανήλθε στα 338,37 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, ο Αύγουστος έναντι του Ιουλίου είχε κατά 25% λιγότερες ακάλυπτες επιταγές με 29% χαμηλότερη αξία.

Εναντι όμως του Αυγούστου 2008, ο αριθμός των ακάλυπτων αυξήθηκε φέτος κατά 151% και η αξία τους κατά 115%.

Οι απλήρωτες συναλλαγματικές, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Τειρεσίας φθάνουν τα 159,64 εκατ. ευρώ έναντι 111,57 εκατ. ευρώ στο οκτάμηνο πέρυσι, ενώ για το σύνολο του έτους διαμορφώνονταν στα 170,24 εκατ. ευρώ.

Τον Αύγουστο ήταν 11.949 με αξία 19,59 εκατ. ευρώ και κατέγραψαν μείωση της τάξης του 10% στα τεμάχια και κατά 14% στην αξία τους σε σχέση με τον Ιούλιο, ενώ σε ετήσια βάση, δηλαδή έναντι του Αυγούστου 2008, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 14% στον αριθμό και του 43% στην αξία τους.

Οι τράπεζες

Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στο πλαίσιο της διαχείρισης κινδύνων που εφαρμόζει η καθεμία, ενώ τα ζητήματα που έχουν εντοπιστεί και σε συσκέψεις που έχει συγκαλέσει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών είναι από τη μια ο περιορισμός της έκδοσης μπλοκ και από την άλλη η προστασία του λήπτη από επιταγή που «σκάει», χωρίς όμως να μπορούν τα πιστωτικά ιδρύματα να παρακάμψουν κανόνες της κεντρικής τράπεζας και να προστατεύσουν ορισμένους αποδέκτες επιταγών έναντι άλλων.

Εκτίμηση των τραπεζιτών είναι ότι μόνο μεσοπρόθεσμου ορίζοντα μέτρα περιορισμού των μεταχρονολογημένων μπορούν να εξεταστούν σε αυτή τη φάση.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/09/16/1715387.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.