Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Αργεί η ανάκαμψη στην αγορά real estate

Η ευρωπαϊκή αγορά real estate έχει ήδη αγγίξει το ναδίρ της και ετοιμάζεται πλέον να βγει από το τέλμα. Ο δρόμος προς την ανάκαμψη, όμως, όπως προειδοποιούν αναλυτές και φορείς του κλάδου, θα είναι μακρύς και δύσκολος.

Και τούτο γιατί η πρόσβαση σε χρηματοδότηση, ιδιαίτερα για τις επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων επαγγελματικής χρήσης, παραμένει δύσκολη. Οι τράπεζες, αν και αναγνωρίζουν ότι οι συνθήκες στην αγορά έχουν βελτιωθεί, εξακολουθούν να εμφανίζονται επιφυλακτικές, θέτοντας αυστηρούς όρους δανειοδότησης.

«Για τους έξι επόμενους μήνες δεν προβλέπεται να ενισχυθεί ιδιαίτερα η ροή της χρηματοδότησης», σχολιάζει στο Reuters ο Ρόμπιν Χάμπαρντ, γενικός διευθυντής της CB Richard Ellis, κορυφαίας εταιρείας στην αγορά επαγγελματικής στέγης. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι οι η χορήγηση δανείων θα αρχίσει να αυξάνεται από τους πρώτους μήνες του 2010.

Αναλυτές εκτιμούν ότι από το επόμενο έτος θα επιστρέψουν στη συγκεκριμένη αγορά αρκετοί πιστωτές, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να βελτιωθούν οι όροι για τους δανειολήπτες.

Η εποχή όμως του φθηνού και εύκολου δανεισμού θα αργήσει να επιστρέψει. Η CB Richard Ellis εκτιμά ότι η θα χρειαστεί να περάσουν επτά έως δέκα χρόνια έως ότου η αγορά τιτλοποίησης και ιδιαίτερα η αγορά των συνδεόμενων με δάνεια επαγγελματικής στέγης χρεογράφων ανακάμψει σε βαθμό τέτοιο, ώστε οι τράπεζες να αρχίσουν και πάλι να προσφέρουν πακέτα χρηματοδότησης αντίστοιχα με εκείνα της περιόδου της μεγάλης άνθισης του real estate.

Ακόμη πιο δύσκολες φαίνεται να είναι οι συνθήκες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Σε έρευνα της PricewaterhouseCoopers η πλειονότητα των επενδυτών εκτιμά ότι η εικόνα της αμερικανικής αγοράς επαγγελματικής στέγης θα αρχίσει να βελτιώνεται μεν από την επόμενη χρονιά, ουσιαστική ανάκαμψη ωστόσο δεν θα έχουμε πριν από το 2012.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξία των ακινήτων επαγγελματικής χρήσης στις ΗΠΑ έχει υποχωρήσει 36% σε σχέση με τα υψηλά του 2007, καθώς οι τράπεζες, αντιμέτωπες με τεράστιες ζημίες από επισφάλειες, έχουν περιορίσει δραστικά το δανεισμό. Οι δύσκολες συνθήκες δανεισμού μειώνουν με τη σειρά τους τη ζήτηση και διατηρούν υπό πίεση τις τιμές. Οι επενδυτές προβλέπουν μάλιστα ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε πτωτική τροχιά, αν και με βραδύτερους ρυθμούς και το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.