Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Μειώνουν την διαφορά οι εταιρείες στοιχημάτων

H ελληνική προεκλογική πραγματικότητα έχει «τρελάνει» τις εταιρείες στοιχημάτων, οι οποίες έχουν αλλάξει πολλάκις τα προγνωστικά τους για την τελική διαφορά ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. από την ημέρα προκήρυξης των εκλογών (3/9) έως σήμερα, γράφει σήμερα η «Καθημερινή». Αρχικά οι περισσότερες εταιρίες έβλεπαν διαφορά σε ποσοστιαίες μονάδες πάνω από 6 (υπέρ του ΠΑΣΟΚ), ενώ σήμερα δίνουν 3,5 έως 5,5%.

Αξίζει να αναφερθεί το πώς διαμορφώθηκαν οι διαφορές των δύο μεγάλων κομμάτων από τις 3 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα. Τα πρώτα στοιχήματα που έθεσε μία από τις πλέον αξιόπιστες εταιρείες εμφάνιζαν τρεις επιλογές. Αν η διαφορά βρισκόταν από 4 ποσοστιαίες μονάδες και κάτω η απόδοση ήταν 8, αν η διαφορά κυμαινόταν μεταξύ 5 – 6% η απόδοση ήταν 5 και αν η ψαλίδα ήταν πάνω από 6 μονάδες η απόδοση ήταν 6. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία εκτιμούσε ως επικρατέστερη εκδοχή τη διαφορά μεταξύ 5 – 6%, ενώ ως πιο απίθανο σενάριο ήττα της Ν.Δ. από το ΠΑΣΟΚ με λιγότερο από 4. Μία εβδομάδα μετά την προκήρυξη των εκλογών η ίδια εταιρεία έδινε περισσότερες πιθανότητες η διαφορά να αγγίξει τις 6 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες.

Αυτά τα προγνωστικά ίσχυαν μέχρι πριν από λίγες ημέρες, οπότε και διαμορφώθηκαν τα τελικά, σύμφωνα με τα οποία το πιο λογικό και αναμενόμενο στοίχημα για την William Hill θεωρείται η διαφορά 5,5 – 6%, στο οποίο δίνεται απόδοση 5. Αντίθετα, ως πιο «παράλογο» στοίχημα (με υψηλή απόδοση) είναι να κυμανθεί η διαφορά μεταξύ 4 – 4,5%.

Στον στοιχηματισμό άλλης μεγάλης εταιρείας, το σκηνικό αλλάζει εντελώς, καθώς την πρώτη εβδομάδα ο εν λόγω booker έδινε διαφορά πάνω από 6 (απόδοση 1,80). Με την ίδια απόδοση στις 15 Σεπτεμβρίου έβλεπε διαφορά 5%, στις 22 Σεπτεμβρίου 4% και τώρα 3,5%.

Αλλη γνωστή εταιρεία έδινε απόδοση 1,70 σε νίκη του ΠΑΣΟΚ με διαφορά πάνω από 5,5 μονάδες και 1,90 σε νίκη με κάτω από 5,5 μονάδες. Μία εβδομάδα μετά η διαφορά έπεσε στο 4,5 και λίγες ημέρες πριν διαμορφώθηκε στις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες. Το τελικό στοίχημα που προτείνει η εταιρεία εμφανίζει τρεις επιλογές. Για διαφορά μεταξύ 0 – 2,5% απόδοση 14 (δηλαδή το θεωρεί μάλλον απίθανο), για διαφορά 2,5 – 5% η απόδοση βρίσκεται στο 3,70 (αρκετά πιθανό) και για διαφορά από 5 και πάνω η απόδοση είναι 2,85 (πολύ πιθανό).

Την πρώτη ημέρα
Σε γνωστό ανταλλακτήριο στοιχημάτων την πρώτη ημέρα προβλεπόταν ως πιθανότερη διαφορά οι 5,5 μονάδες, έπειτα από μία εβδομάδα 5 μονάδες και στις 20 Σεπτεμβρίου η διαφορά κατέβηκε στις 4,5. Σήμερα, ο τελικός στοιχηματισμός (δεν αλλάζει μέχρι το Σάββατο) προβλέπει επικρατέστερη διαφορά είτε 4 – 5% είτε 5 – 6%.

Ορισμένες εταιρείες αύξησαν τις δυνατότητες στοιχηματισμού τις τελευταίες ημέρες θέτοντας το θέμα της αυτοδυναμίας και του αριθμού των εδρών. Για παράδειγμα, η Vistabet εκτιμά ότι έχει περισσότερες πιθανότητες η αυτοδυναμία (απόδοση 1,30) από τη μη αυτοδυναμία (3,20), την οποία όμως δεν θεωρεί απίθανη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.