Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

«Πετάτε σε τουρκικό εναέριο χώρο!»

Να δημιουργήσει προβλήματα στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Frontex» που αποσκοπεί στην αποτροπή εισόδου μεταναστών στην ΕΕ και να προειδοποιήσει τις ευρωπαϊκές χώρες ΕΕ που συμμετέχουν με αεροπορικές δυνάμεις στις αποστολές επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ότι επιχειρούν εντός τουρκικού και όχι ελληνικού εναέριου χώρου, επιχειρεί συστηματικά η Άγκυρα. Σε καθημερινή βάση, ιδιαιτέρως την τελευταία εβδομάδα, τουρκικά στρατιωτικά ραντάρ καλούν τα ευρωπαϊκά αεροσκάφη που περιπολούν πάνω από την ελληνική ακτογραμμή στο Αιγαίο –και συγκεκριμένα όταν πετούν πάνω από το Φαρμακονήσι- να απομακρυνθούν από την περιοχή, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι βρίσκονται εντός τουρκικού εναέριου χώρου.

Οι ισχυρισμοί των χειριστών του τουρκικού στρατιωτικού ραντάρ «Ντάτσα» προς τους ξένους πιλότους (οι οποίοι με αποφάσεις των χωρών τους προσφέρουν αρωγή στην Αθήνα για την αποτροπή της αποβίβασης λαθρομεταναστών στα ελληνικά νησιά) πέφτουν στο κενό. Αποδεικνύεται μάλιστα κυριολεκτικά ότι οι εκπομπές του στρατιωτικού ραντάρ Ντάτσα «απομακρυνθείτε, βρίσκεστε σε τουρκικό εναέριο χώρο», πέφτουν κυριολεκτικά «εις ώτα μη ακουόντων». Κι αυτό διότι οι Τούρκοι εκπέμπουν στη συχνότητα κινδύνου UHF, την οποία δεν μπορούν να πιάσουν οι ξένοι πιλότοι των αεροσκαφών της Frontex, διότι οι ασύρματοί τους παίζουν σε συχνότητες VHF. Οι παρεμβολές των τουρκικών στρατιωτικών ραντάρ γίνονται αντιληπτές και καταγράφονται από ελληνικά στρατιωτικά ραντάρ.

Μετά την απειλή αναχαίτισης ακόμη και ελληνικών μαχητικών που πετούσαν στο Φαρμακονήσι, σήμερα Παρασκευή το τουρκικό ραντάρ επανέλαβε το… ποίημα ότι δήθεν πετούν σε τουρκικό εναέριο χώρο σε ένα σουηδικό αεροσκάφος DAS 8-300. το συγκεκριμένο αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την Κω στις 03.20 τα ξημερώματα της Παρασκευής και προσγειώθηκε στο ίδιο αεροδρόμιο στις 07.40 σήμερα το πρωί. Κατά τη διάρκεια της τετράωρης περιπολίας τους, οι Σουηδοί πιλότοι επιτηρούσαν στην περιοχή από την Κω μέχρι τη Λέσβο. Τις δύο φορές που πετούσε στην περιοχή του Φαρμακονησίου, στις 06.55 και στις 07.30 το πρωί της Παρασκευής, το σουηδικό αεροσκάφος δέχθηκε δύο κλήσεις από το τουρκικό ραντάρ που έλεγαν ότι η πτήση γίνεται σε τουρκικό εναέριο χώρο και καλούσαν το αεροσκάφος της Frontex να εγκαταλείψει την αποστολή. Οι Σουηδοί πιλότοι συνέχισαν την αποστολή τους χωρίς καμία αλλαγή, σύμφωνα με τον σχεδιασμό.

Όμως η τουρκική στρατιωτική μηχανή, μεθοδικά και συστηματικά, συνεχίζει να καταγράφει την άποψή της ότι ο εναέριος χώρος πάνω από το Φαρμακονήσι ανήκει στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.