Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

«Μάχη» για τα 57 εκατ. των μαθητικών υπολογιστών

Με το βλέμμα στραμμένο στους μαθητές της πρώτης γυμνασίου βρίσκεται η αγορά λιανικής πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών, καθώς από την ερχόμενη Πέμπτη 1η Οκτωβρίου οι «μικροί καταναλωτές» θα μπορούν να προμηθεύονται τους «μαθητικούς υπολογιστές» που επιδοτούνται από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Οι αλυσίδες δίνουν μια πραγματική μάχη για την κατάκτηση μεγαλύτερων μεριδίων στην αγορά των 56,7 εκατ. ευρώ, καθώς η δράση που έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο προβλέπει επιδότηση 450 ευρώ για 126.000 μαθητές προκειμένου να αγοράσουν το μαθητικό υπολογιστή από κατάστημα της επιλογής τους. Η διανομή των επιστολών και των κουπονιών απόκτησης υπολογιστών προς τους γονείς των μαθητών πραγματοποιείται από τα κατά τόπους γυμνάσια και ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ η αγορά των φορητών υπολογιστών θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου.

Οι μαθητικοί φορητοί υπολογιστές θα περιλαμβάνουν, με ευθύνη των προμηθευτών, προεγκατεστημένο το σύνολο του προβλεπόμενου εκπαιδευτικού λογισμικού (16 εκπαιδευτικοί τίτλοι) και των σχολικών βιβλίων για όλες τις τάξεις του γυμνασίου. Ο φορητός μαθητικός υπολογιστής αποτελεί τεχνολογικό εργαλείο άμεσης αξιοποίησης στην εκπαιδευτική διαδικασία, είτε στο σχολείο είτε στο σπίτι, χωρίς να απαιτείται καμία τεχνική ενέργεια από την πλευρά των γονέων ή των μαθητών.

Η τονωτική ένεση των σχεδόν 57 εκατ. ευρώ είναι αρκετά σημαντική για τις αλυσίδες λιανικής, οι οποίες παρά το ότι είχαν αντισταθεί σθεναρά στην οικονομική κρίση, τους τελευταίους μήνες βλέπουν τις πωλήσεις τους να μειώνονται με ρυθμούς που φθάνουν έως και το 15%.

Ανταγωνισμός

Με προωθητικές ενέργειες, διαφημίσεις και προσφορές οι περισσότερες μεγάλες αλυσίδες έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικές εβδομάδες την προσπάθεια κατάκτησης μεριδίου αυτής της αγοράς που ανοίγει την επόμενη εβδομάδα. Στη μάχη ρίχνονται σχεδόν όλες οι αλυσίδες ηλεκτρονικών όπως για παράδειγμα Πλαίσιο Computers [PLAr.AT] Σχετικά άρθρα και Multirama [MULr.AT] Σχετικά άρθρα , αλλά και οι αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών, όπως ο Κωτσόβολος καθώς και τα ηλεκτρονικά καταστήματα όπως το E-Shop και το You, ενώ ο ανταγωνισμός αναμένεται ιδιαίτερα οξύς.

Οι αλυσίδες προσφέρουν υπολογιστές από πολλούς διαφορετικούς κατασκευαστές όπως οι Ηewlett Packard, Acer, Turbo X, Asus, Dell Lenovo, Samsung, Toshiba Asus, Fujitsu Innovator κ.ά. ενώ αρκετές από αυτές θα δώσουν διπλή μάχη, όχι μόνο για την προσέλκυση του μεγαλύτερου αριθμού καταναλωτών αλλά και για την προώθηση των φορητών υπολογιστών που κατασκευάζουν οι ίδιες (οwn label).

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της εταιρείας ΙDC για τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, τα μεγαλύτερα μερίδια της ελληνικής αγοράς φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών κατέλαβε η Hewlett Packard με μερίδιο σχεδόν 31,6%%, ακολούθησε η Acer με μερίδιο 20,1%, η Τοshiba με 15,9%, η Dell με 8,9%, η Sony με 6,2%, η Fujitsu Siemens με 3,7%, η Πλαίσιο με 3,1%, η Asus με 2%, η LG Electronics με επίσης 2%, η Multirama με 1,6% και το υπόλοιπο 4,9% της αγοράς μοιράστηκαν οι υπόλοιποι κατασκευαστές.

Υπενθυμίζεται πως με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου εκτιμάται ότι και φέτος οι πωλήσεις των Η/Υ στην Ελλάδα θα περάσουν με άνεση το φράγμα του 1 εκατ. ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς πέρυσι οι πωλήσεις έφθασαν το 1,1 εκατ. τεμάχια και φέτος με προβλεπόμενο ρυθμό αύξησης 20% αναμένεται να κυμανθούν από 1,3 έως 1,45 εκατ. τεμάχια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.