Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Αλέξης Τσίπρας: Βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη με στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων

Μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη απαιτεί τη στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την ανάκαμψη της απασχόλησης και ταυτόχρονα την προστασία του περιβάλλοντος. Χωρίς αυτές τις παραμέτρους βιώσιμη απάντηση στην κρίση δεν υπάρχει. Και η τεκμηριωμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη που θέτει αυτές τις παραμέτρους.
«Εχουμε καταθέσει τεκμηριωμένη πρόταση για ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος ώστε αυτοί που έχουν περισσότερα να πληρώνουν και περισσότερα, τονίζει ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

Τα παραπάνω επισημαίνει μεταξύ των άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική». Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στη δημόσια διοίκηση τόνισε ότι «εμείς ποτέ δεν ήμασταν υπέρ ενός υδροκέφαλου δημόσιου τομέα που γιγαντώνεται μέσα από κομματικές και ρουσφετολογικές σκοπιμότητες. Άλλοι το έκαναν αυτό τόσο καιρό και τους ξέρετε καλά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - όπως τονίζει ο κ. Τσίπρας - επιθυμεί την ανοικοδόμηση ενός σύγχρονου δημόσιου τομέα, στις αρχές της πλήρους και απόλυτης αξιοκρατίας διαφάνειας και του θεσμοθετημένου κοινωνικού ελέγχου, πράγματα που συνιστούν προϋπόθεση υπεύθυνης εργασίας και ανιδιοτελούς συνεισφοράς των δημόσιων λειτουργών.

Από τη δημοσκοπική έκρηξη του 2007-08, στη σημερινή εικόνα καχεξίας. Πολλοί αναρωτιούνται εάν θα καταφέρετε να μπείτε στην επόμενη Βουλή. Ποιο θα ήταν ένα καλό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ κι εσάς προσωπικά;

«Η κοινωνική έκρηξη για την ανεργία, την ακρίβεια, την εξαφάνιση του κοινωνικού κράτους και του δημόσιου χώρου, έφερε υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά στον ΣΥΡΙΖΑ. Η ριζοσπαστική και προγραμματική μας αντιπολίτευση τα μεγάλωσε ακόμα περισσότερο. Και οι δικές μας αδυναμίες και τα δικά μας λάθη την περιόρισαν. Έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας, είμαστε πιο ώριμοι πια για να διαχειριστούμε τέτοια γεγονότα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι παρών στη νέα Βουλή, γιατί έχει κοινωνικές αναφορές, έχει πολιτική απάντηση στα μικρά και μεγάλα προβλήματα του κόσμου. Είναι χρήσιμη δύναμη και αυτό θα το επιβραβεύσει ο κόσμος».

Θα αναγνωρίσετε κι εσείς, ότι η εικόνα που εκπέμπεται από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ελκυστική. Γιατί να σας ψηφίσουν οι πολίτες; Απλώς για να μην κυριαρχηθεί ο χώρος της Αριστεράς από το ΚΚΕ;

«Η εικόνα που εκπέμψαμε το τελευταίο τρίμηνο δεν ήταν καλή. Αλλά δεν υπάρχουμε στην πολιτική ζωή του τόπου τρεις μήνες. Δεν έχει να θυμάται ο κόσμος μόνο το κλίμα εσωστρέφειας, που ευτυχώς τελείωσε. Τα τελευταία πέντε χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη πραγματική και αποτελεσματική αντιπολίτευση.

Ήταν η δύναμη που έγκαιρα και τεκμηριωμένα παρουσίασε το πρόγραμμά της για διέξοδο από την κρίση. Ήταν η πολιτική δύναμη που λειτούργησε ως ασπίδα κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας του κόσμου της μισθωτής εργασίας και της νεολαίας.

Ήταν η μόνη δύναμη που δεν σιώπησε και δεν κρύφτηκε στα μεγάλα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Για αυτά τα στοιχεία θα την στηρίξουν οι πολίτες. Κυβέρνηση με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα έχουμε, χρειάζεται όμως και μία αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση ο τόπος».

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με ένα εφιαλτικό οικονομικό πρόβλημα. Υπάρχει «αριστερή απάντηση»;

«Η χώρα δεν βρέθηκε σήμερα και τελείως ξαφνικά στη δίνη ενός εφιαλτικού οικονομικού προβλήματος, αλλά εδώ και χρόνια ακολουθεί ένα μοντέλο ανάπτυξης που βασίστηκε στις ιδιωτικοποιήσεις, τον υπέρογκο δανεισμό των νοικοκυριών και την συμπίεση των πραγματικών μισθών. Το μοντέλο ανάπτυξης αυτό, όχι απλά έχει «πήλινα πόδια» αφού δεν είναι δυνατόν να αναπτύσσεται η χώρα στο διηνεκές με αυτό τον τρόπο, αλλά όξυνε σε δραματικό βαθμό τις κοινωνικές αντιθέσεις.

Εμείς επανειλημμένα είχαμε προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις. Και αυτό δεν το λέμε χαιρέκακα επειδή επιβεβαιώθηκαν οι αναλύσεις μας με την πρόσφατη οικονομική κρίση, αλλά οφείλουμε να το επισημάνουμε από τη στιγμή που σε αυτές τις εκλογές αναμετρώνται στην ουσία οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού με τις πολιτικές που βάζουν τις κοινωνικές ανάγκες στο επίκεντρο.

Και θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι στο ζήτημα της απάντησης στην κρίση. Όχι απλά μπορεί να υπάρξει αριστερή απάντηση, άλλη αυτή είναι και η μόνη διέξοδος από μια κρίση οικονομική, κοινωνική και οικολογική. Και αυτό επειδή μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη απαιτεί τη στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την ανάκαμψη της απασχόλησης και ταυτόχρονα την προστασία του περιβάλλοντος. Χωρίς αυτές τις παραμέτρους βιώσιμη απάντηση στην κρίση δεν υπάρχει. Και η τεκμηριωμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη που θέτει αυτές τις παραμέτρους».

Κατά την παραδοχή του πρώην υπουργού Οικονομίας, «πιάσαμε πάτο στα έσοδα». Ποιοι, κατά τη γνώμη σας, θα πρέπει να κληθούν να πληρώσουν;

«Η αδυναμία είσπραξης εσόδων δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της οικονομικής συγκυρίας, αλλά και της δομής του φορολογικού συστήματος. Αυτοί που καλούνται εδώ και χρόνια να συνεισφέρουν, και μάλιστα δυσανάλογα, είναι τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες συνεισφέρουν ελάχιστα, παρά τα τεράστια κέρδη τους, οι offshore εταιρείες αποτελούν εγγύηση για την πιο ασφαλή φοροδιαφυγή με τις ευλογίες των κυβερνήσεων, η Εκκλησία με την τεράστια περιουσία της απαλλάσσεται, όπως επίσης και το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Αν σε αυτά προσθέσουμε και την συνειδητή αποδυνάμωση των φοροεισπρακτικών και ελεγκτικών μηχανισμών επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την υπολειτουργία του TAXIS και το πλήθος παραθύρων στη νομοθεσία για την αποφυγή φορολόγησης, πώς να μην πιάσουν πάτο τα έσοδα;

Εμείς έχουμε καταθέσει τεκμηριωμένη πρόταση για ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος ώστε αυτοί που έχουν περισσότερα να πληρώνουν και περισσότερα, την οποία επαναφέραμε στην ειδική θεματική συνέντευξη τύπου».

Προτείνετε διορθωτικό ποσό 300 ευρώ, στη διετία, για τους κατώτατους μισθούς. Ακούγεται ευχάριστο, αλλά πόσο εφικτό είναι με δεδομένη την δυσπραγία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα;

«Εμείς θεωρούμε ότι αυτό που δεν είναι ρεαλιστικό σήμερα για να ξεφύγουμε από την κρίση είναι οι προτάσεις του κ. Καραμανλή για πάγωμα των μισθών και οι προτάσεις του κ. Παπανδρέου για αυξήσεις 30 λεπτών την ημέρα και αυτό «αν το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες».

Η ενίσχυση αυτή την στιγμή των εισοδημάτων μαζί με την ανάκαμψη της απασχόλησης αποτελούν την μόνη εφικτή λύση για να βγούμε από το τέλμα. Και χρήματα υπάρχουν, να μην κοροϊδευόμαστε. Ένα κράτος που επιμένει να δαπανά υπέρογκα ποσά για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, που επιλέγει να δαπανά δις για Ολυμπιακούς Αγώνες, που παρέχει φορολογική ασυλία στο μεγάλο κεφάλαιο και την Εκκλησία, μπορεί να βρει λεφτά και για ενίσχυση των εισοδημάτων.

Και ένας ιδιωτικός τομέας -και μιλάμε για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες- που έχει επιδείξει τόσο σημαντική κερδοφορία τα τελευταία χρόνια έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τους μισθούς. Το ζήτημα είναι η πολιτική βούληση. Και από ό,τι φαίνεται ούτε ο κ. Καραμανλής, ούτε ο κ. Παπανδρέου την έχουν».

Απορρίπτετε την πρόταση Παπανδρέου, ως «πολιτική λιτότητας». Ωστόσο, σύμφωνα με τις έρευνες που έγιναν μετά τη Δ.Ε. Θεσσαλονίκης, ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων σας, άνω του 60%, έδειξε να συμμερίζεται όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Όλοι αυτοί έχουν άδικο και μόνο εσείς βλέπετε το σωστό;

«Η πρόταση του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ είναι μια πολιτική λιτότητας με ένα περιτύλιγμα ευαισθησίας. Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για ένα τριετές πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας, οι λεπτομέρειες του οποίου θα προκύψουν μέσα από τη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε.

Δηλαδή ό,τι είπε ο κ. Παπανδρέου το είπε γνωρίζοντας ότι είναι υπό την αίρεση του κ. Αλμούνια και του Συμφώνου Σταθερότητας. Ο κ. Παπανδρέου επέλεξε να μην γίνει συγκεκριμένος, όχι επειδή δεν ξέρει τι θα κάνει αλλά ακριβώς επειδή γνωρίζει πολύ καλά και δεν επιθυμεί να το μοιραστεί μαζί μας λίγες βδομάδες πριν τις εκλογές.

Πιστεύω ότι η κοινωνία μετά από μια τέτοια αποτυχημένη κυβέρνηση έχει την ανάγκη να ακούσει κάποιον που ισχυρίζεται ότι έχει διαφορετική αντίληψη. Εμείς απλά οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στους πολίτες όχι μόνο τη σκόπιμη ασάφεια των προτάσεων, όχι μόνο το πόσο συντηρητικά και κοινωνικά άδικα μπορεί να είναι κάποια βασικά μέτρα της πρότασης του κ. Παπανδρέου, αλλά και το ότι το ΠΑΣΟΚ είναι τελείως αφερέγγυο αφού έχει δώσει για πολλά χρόνια δείγματα γραφής ως κυβέρνηση».

Εκφράσατε προσφάτως τη λύπη σας, επειδή το ΠΑΣΟΚ δεν επανέρχεται με πρόταση συνεργασίας. Κατηγορείτε δηλαδή, την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ότι έλαβε σοβαρά υπόψη της, τις δηλώσεις σας ότι «συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ισοδυναμεί με κάθοδο στον Αδη;» ή ότι «δεν είναι αριστερό κόμμα;».

«Αυτό που το κυνηγάει το ΠΑΣΟΚ δεν είναι η αυτοδυναμία, αλλά η παντοδυναμία. Θέλει μάλιστα καλυμμένο πίσω από το πρόσχημα της καταπολέμησης του μαύρου χρήματος, σκοπεύει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, στην κατεύθυνση του γερμανικού συστήματος, με υψηλό όριο εισόδου στη Βουλή και πολλές μονοεδρικές περιφέρειες.

Εμείς παλαιότερα καταθέσαμε προτάσεις κοινής δράσης στα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από παντού δεχτήκαμε θετικές ή αρνητικές απαντήσεις. Το ΠΑΣΟΚ δεν μας απάντησε ποτέ. Όχι μόνο γιατί αυτή την τακτική επέλεξε, αλλά γιατί προγραμματικά δεν βρίσκει σημείο ταύτισης με την αριστερή πολιτική. Φαίνεται ότι έχει κάνει τις επιλογές του».

Πρόταση για την απασχόληση

Στο πρόγραμμά σας κάνετε λόγο για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας, ετησίως, κυρίως στο δημόσιο τομέα. Αυτή είναι η προοπτική, να γίνουν όλοι οι Έλληνες μισθωτοί του Κράτους;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει αυτό το σχέδιο ανάκαμψης της απασχόλησης μέσω της κάλυψης των χιλιάδων οργανικών κενών στην εκπαίδευση, την υγεία και την πρόνοια και μέσω της αύξησης των δημόσιων επενδύσεων. Και επιλέγουμε αυτούς τους τομείς, πρώτον γιατί όχι μόνο δεν είναι κορεσμένοι, αλλά υπολειτουργούν λόγω υποστελέχωσης και δεύτερον επειδή η ενίσχυσή τους μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικές θετικές επιπτώσεις την κοινωνία. Επίσης, η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων δημιουργεί θέσεις απασχόλησης και στον ιδιωτικό τομέα.

Και να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας για το δημόσιο τομέα. Εμείς ποτέ δεν ήμασταν υπέρ ενός υδροκέφαλου δημόσιου τομέα που γιγαντώνεται μέσα από κομματικές και ρουσφετολογικές σκοπιμότητες. Άλλοι το έκαναν αυτό τόσο καιρό και τους ξέρετε καλά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμεί την ανοικοδόμηση ενός σύγχρονου δημόσιου τομέα, στις αρχές της πλήρους και απόλυτης αξιοκρατίας διαφάνειας και του θεσμοθετημένου κοινωνικού ελέγχου, πράγματα που συνιστούν προϋπόθεση υπεύθυνης εργασίας και ανιδιοτελούς συνεισφοράς των δημόσιων λειτουργών».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.