Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Πώς τα δημόσια οικονομικά μάς οδήγησαν στις εκλογές

Η φορτωμένη ατζέντα συναντήσεων με στελέχη της Κομισιόν που συνοδεύονται με συστάσεις για τη λήψη πρόσθετων μέτρων και η επικείμενη δημοσιοποίηση αρνητικών εκθέσεων για την ελληνική οικονομία είναι οι παράγοντες που έγειραν τη «ζυγαριά» υπέρ των πρόωρων εκλογών.

Μέχρι και το Νοέμβριο που θα κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2010, θα υπάρχει συνεχής και αφόρητη πίεση των κοινοτικών για διορθωτικές κινήσεις στο μέτωπο της οικονομίας, οι οποίες ενέχουν πολιτικό κόστος, το οποίο θέλησε να αποφύγει η κυβέρνηση.

Τα τεράστια προβλήματα της οικονομίας, με κυρίαρχο το δημοσιονομικό αδιέξοδο, θα δώσουν το βροντερό «παρών» και θα προβληματίσουν όποια κυβέρνηση αναδειχθεί από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Οι δέκα κρίσιμες ημερομηνίες για την οικονομική πολιτική, μέχρι το τέλος του 2009, που θα προβληματίσουν τη νέα κυβέρνηση, είναι οι ακόλουθες:

1. Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου καταφθάνει στην Αθήνα κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να συλλέξει στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και κυρίως των δημοσιονομικών μεγεθών.

Θα εξεταστούν ειδικότερα το μέγεθος της αποκαλούμενης «άσπρης τρύπας», τα πλεονάσματα διαχείρισης των ασφαλιστικών ταμείων και των ΟΤΑ, για τα οποία διαχρονικά η Eurostat εκφράζει επιφυλάξεις και συνήθως δικαιώνεται.

2. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία οφείλει να υποβάλει μέχρι την 1η Οκτωβρίου στην Κομισιόν τα οριστικά στοιχεία για τη διαμόρφωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2008, όπως και του δημόσιου χρέους.

Τα ίδια στοιχεία υποβάλλουν όλες οι χώρες της Ε.Ε. στο πλαίσιο της πολυμερούς εποπτείας. Τα αντίστοιχα στοιχεία που είχε κοινοποιήσει στις 31 Μαρτίου στα κοινοτικά όργανα, τοποθετούσαν το ποσοστό του ελλείμματος στο 5% του ΑΕΠ (από αρχικό στόχο 1,6% του ΑΕΠ), ενώ το δημόσιο χρέος μετρήθηκε στο 97,6%, από αρχικό στόχο 93,1%.

Πληροφορίες αναφέρουν και τα δύο μεγέθη αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, με το έλλειμμα να έχει υπερβεί το 5%.

3. Στις 1-2 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένο το άτυπο ECOFIN στο οποίο θα γίνουν συζητήσεις για την πορεία των οικονομιών της Ε.Ε., με την Ελλάδα να βρίσκεται σε δυσχερή θέση, λόγω τω αποκλίσεων.

4. Στις 5 Οκτωβρίου, με τη Σύνοδο της Βουλής ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών θα έπρεπε να καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2010. προφανώς λόγω των εκλογών, η κατάθεση του προσχεδίου θα γίνει αργότερα, αλλά πρόκειται για ένα σκόπελο που ήθελε να αποφύγει πάση θυσία η κυβέρνηση.

Στο προσχέδιο, θα έπρεπε να καταγράψει τις εκτιμήσεις για τον προϋπολογισμό του 2009, που εμφανίζει δραματικές αποκλίσεις (αύξηση ελλείμματος κατά 5 δισ. ευρώ, πάνω από το στόχο μόνο στο πρώτο εξάμηνο), όπως επίσης και τα διορθωτικά μέτρα που θα λάμβανε τόσο για φέτος, ώστε ο έλλειμμα να μειωθεί στο 3,7% του ΑΕΠ όπως δεσμεύτηκε έναντι της Κομισιόν αλλά μέτρα για να μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2010.

Επίσης το προσχέδιο του προϋπολογισμού, δεν καταρτίζεται μόνο για εσωτερική κατανάλωση, αλλά μελετάται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οπότε δεν μπορούσε να έχει προβλέψεις στον «αέρα».

5. Στις 12 και 13 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένο νέο ECOFIN, όπου επίσης θέμα συζήτησης θα είναι η εξέλιξη των οικονομιών των χωρών-μελών της Ε.Ε.

6. Στις 19 Οκτωβρίου η Εurostat θα ανακοινώσει επίσημα τις εκτιμήσεις της για το έλλειμμα του 2008 και θα προβεί σε πρόβλεψη για το έλλειμμα του 2009, με βάση τα στοιχεία που θα έχει υποβάλει η ΕΣΥΕ και εκείνα που έχουν συλλέξει στελέχη της απευθείας από τους ελληνικούς λογαριασμούς.

7. Στις 24 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή από την Ελλάδα των μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ το 2010, αλλά και του πακέτου των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που δεσμεύτηκε έναντι της Κομισιόν, να κάνει στην οικονομία.

8. Λίγες μέρες αργότερα στις 3 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει τη φθινοπωρινή της έκθεση, με βάση τα στοιχεία της Eurostat και θα περιέχει επικριτικά σχόλια και συστάσεις για τις χώρες που εμφανίζουν αποκλίσεις από τους στόχους.

9. Μέχρι το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών οφείλει να υποβάλει στη Βουλή προς ψήφιση τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2010, που θα ενσωματώνει ολόκληρη την οικονομική πολιτική του 2010.

10. Έως το τέλος Δεκεμβρίου θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο Αναθεωρημένο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που θα περιγράφει αναλυτικότερα τις πολιτικές και τις μεταρρυθμίσεις, που η τότε κυβέρνηση θα υλοποιήσει στην προσεχή τριετία, έως το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.