Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Το λυκόφως των «Λοχαγών»

Όταν το 1997 ο Κώστας Καραμανλής, ελέω Γιάννη Βαρβιτσιώτη, και με την ανοχή Μιλτιάδη Έβερτ, αναλάμβανε το τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας, μία άτυπη ομάδα καραμανλικών Ράμπο, αναλάμβανε να φέρει εις πέρας την ανέλιξη του νέου προέδρου του κόμματος στην εξουσία. Από εκείνη την ομάδα δεν απέμεινε κανείς ή σχεδόν κανείς. Η προσωπική φρουρά του μέχρι σήμερα πρωθυπουργού έπεσε αδόξως στο πεδίο της εσωκομματικής μάχης. Τελευταίος πεσών, ο Σάββας Τσιτουρίδης, κάποτε δεξιός βραχίονας του αρχηγού. Ο Τσιτουρίδης θυσιάστηκε στον βωμό των αναγκών της επόμενης ημέρας. Της 5ης Οκτωβρίου δηλαδή. Το ρεπορτάζ δείχνει ως υπεύθυνο της ανθρωποθυσίας τον Γιώργο Σουφλιά. Ο ίδιος το αρνείται και δηλώνει «αθώα περιστερά». Το παρασκήνιο είναι πλούσιο και οι εχθροί του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ διατείνονται πως ο Τσιτουρίδης ετέθη εκτός ψηφοδελτίου για να μην απειλήσει την Ντόρα Μπακογιάννη την επομένη των εκλογών.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα συνωστίζονται στον προθάλαμο της Ρηγίλλης παλαιοί γνώριμοι και συναγωνιστές. Οι περισσότεροι έλαμψαν διά των ενεργειών τους την τριετία Μητσοτάκη 90-93. Ονόματα όπως οι Θεόδωρος και Διονύσης Μπεχράκης. Ο Σγαρδέλης, ο Κυρ. Στεφανάκος και ο Βαρδαλάκης. Ο Γριβέας και άλλοι. Όλοι του κλίματος της οικογένειας των Χανίων. Επίσημα βρίσκονται στα κεντρικά της ΝΔ για να αναλάβουν προεκλογική υπηρεσία. Ανεπίσημα, όπως διαπιστώνει το ρεπορτάζ, αποτελούν την εμπροσθοφυλακή που αναλαμβάνει δράση ενόψει της «επόμενης ημέρας».



Ο Κώστας Καραμανλής βασιζόταν σε μία ισχυρή ομάδα προσώπων. Πολύδωρας, Λιάπης και Βουλγαράκης αποτελούν παρελθόν. Ο Κλαδάς επίσης. Ο Τσιτουρίδης εκτός. Ο Παυλίδης, ακραιφνής καραμανλικός κόπηκε. Ο Ρουσόπουλος με τη «μαγική εικόνα» ενός απρόσβλητου Καραμανλή ιδιωτεύει. Οι «Λοχαγοί «παροπλίστηκαν. Οι «Συνταγματάρχες» εγκατέλειψαν το πεδίον της μάχης. Οι «Ταξίαρχοι» τα παράτησαν. Όσοι απέμειναν, φυτοζωούν πολιτικά. Την τελευταία λέξη, βεβαίως, θα την πουν τα ποσοστά των exit poll. Ήδη, ωστόσο, οι προετοιμασίες και οι κινήσεις καταδεικνύουν πως ο «Στρατηγός» πρέπει να παραδοθεί και το ζήτημα που προκύπτει είναι οι όροι παράδοσης και κατ’ επέκταση παραλαβής. Σε αυτές τις μυλόπετρες πιάστηκε ο Σάββας Τσιτουρίδης. Ένα άτομο που θα μπορούσε μετά την 4η Οκτωβρίου να εναντιωθεί στην αναμενόμενη επέλαση της Ντόρας Μπακογιάννη και των στιγμιαίων ή διαχρονικών συμμάχων της αλλά που έχει τη δυνατότητα να της προκαλέσει ζημιά, συσπειρώνοντας τους εναπομείναντες καραμανλικούς και όχι μόνο σε ανώτερο επίπεδο. Ο Τσιτουρίδης θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο και στα μεσαία κομματικά στελέχη.

Οι παροικούντες τη Ρηγίλλης δείχνουν τον Γ. Σουφλιά ως ενορχηστρωτή αυτών των εκκαθαρίσεων. Την Τρίτη το μεσημέρι εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία δεν φέρει καμία ευθύνη για τα ψηφοδέλτια. Το πρωί της Τρίτης, απογευματινή εφημερίδα συγκροτήματος που κατά τεκμήριο στηρίζει τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, για λόγους ευνόητους, τον «φωτογράφισε» ως υπαίτιο της καρατόμησης Τσιτουρίδη. Προφανώς για ξεκάρφωμα. Ενδεχομένως διότι διεμβολίστηκαν κάποια όρια. Ίσως και κατά λάθος. Η είδηση που προκύπτει από τις παραπάνω διαδικασίες, είναι πως ο Κώστας Καραμανλής παραδίδει ή χειρότερα, δίνει την εντύπωση πως «παραδίδει το μαγαζί» στον (την) επόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.