Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Τι κρύβεται πίσω απο την σύγκρουση Βγενόπουλου – Ντόρας

Δεν είναι ψέμα ότι οι Γερμανοί έχουν εφορμήσει στην ελληνική πραγματικότητα και έχουν κατακτήσει τα media (ALPHA) τις τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ, Deutsche Telecom), έχουν κάνει είσοδο στα δημόσια έργα, έχουν διαβρώσει το πολιτικό σύστημα με το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της SIEMENS, είχαν τους δικούς τους φίλους στην πολιτική ζωή (Κώστα Σημίτη, Οικογένεια Μητσοτάκη) και στην οικονομική και επιχειρηματική ζωή (Σωκράτη Κόκκαλη). Έχει άλλωστε αναφερθεί πολλές φορές εδώ, ότι η Ελλάδα δίνει την εντύπωση ενός γερμανικού προτεκτοράτου.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι στους επόμενους μήνες θα γίνει «πόλεμος», ειδικά αν πρωθυπουργός είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, οι διεθνοπολιτικοί προσανατολισμοί του οποίου είναι διαφορετικοί. Μήπως, όμως, η σύγκρουση ξεκινά τώρα;

Η σύγκρουση του Ανδρέα Βγενόπουλου με την Ντόρα Μπακογιάννη, την οποία επικρίνει για «την γνωστή στενή φιλική της σχέση με την οικογένεια Βασιλάκη» της Aegean μόνο τυχαία δεν είναι σε αυτό το επίπεδο.

Η υπουργός Εξωτερικών και πρωταγωνίστρια στο δελφινάριο της Νέας Δημοκρατίας προέρχεται από γνωστή γερμανόφιλη πολιτική οικογένεια, την οικογένεια Μητσοτάκη. Οι χειρισμοί της στην υπόθεση της διαφυγής στο εξωτερικό των βασικών κατηγορούμενων για το σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία της SIEMENS δημιούργησαν πολλές σκιές, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκη, αν και το όνομά του ενεπλάκη στην υπόθεση της SIEMENS, σε αντίθεση με άλλους ομοϊδεάτες του, πχ τους Βατοπεδινούς, συνεχίζει να πολιτεύεται.

Για τους πιο μυημένους, ο Ανδρέας Βγενόπουλος εξελίσσεται στον αντίπαλο δέος της παραδοσιακής διαπλοκής, η οποία στηρίζει και υπό προϋποθέσεις θα στηρίξει την Ντόρα Μπακογιάννη στην κούρσα για τη διαδοχή στη Νέα Δημοκρατία. Με αρχηγό της ΝΔ την Ντόρα Μπακογιάννη και ενδεχομένως κάποτε πρωθυπουργό, τα κολοσσιαία γερμανικά συμφέροντα στην Ελλάδα θα είναι πολύ πιο εύκολο να παγιωθούν.

Την περασμένη Άνοιξη, μετά τη συνάντηση του Ανδρέα Βγενόπουλου με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου είχε φουντώσει η φημολογία σχετικά με την πρόθεση του ισχυρού άνδρα της MIG να προχωρήσει στην εξαγορά του ΟΣΕ. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2010, που έχουμε μπροστά, είναι το έτος της απελευθέρωσης των σιδηροδρόμων. Για τον ΟΣΕ όμως θα ενδιαφερθεί και ο Γιώργος Μπόμπολας. Μπορεί όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα η γερμανική κυβέρνηση να εμφανιζόταν διστακτική σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων, αλλά γερμανικές εταιρείες ετοιμάζονται ήδη δυναμική είσοδο από το 2011 και έπειτα. Τότε αναμένεται η σύγκρουση συμφερόντων να εξελιχθεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο.

Όποιος αμφιβάλλει για την σύγκρουση Βγενόπουλου – Γερμανών, ας θυμηθεί την σύγκρουση του ισχυρού άνδρα της Marfin με τον Γιώργο Αλογοσκούφη, όταν ο πρώην υπουργός Οικονομίας είχε φρενάρει τα σχέδια για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού της MIG στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ. Στη συνέχεια η κυβέρνηση ξεπούλησε τον ΟΤΕ στην γερμανική Deatsche Telecom.

Σε ότι έχει να κάνει, τέλος, με την Ντόρα Μπακογιάννη, ας υπενθυμιστεί ότι στην υπόθεση της εξαγοράς της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η οποία πέρασε τελικά στην MIG, η «Αγία Οικογένεια» είχε επιβάλλει τον Βαγγέλη Μαρινάκη ως υποψήφιο επενδυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.