Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Πανευρωπαϊκό φόρο στα καύσιμα ετοιμάζει η Ε.Ε.

Πανευρωπαϊκό φόρο στα καύσιμα ετοιμάζεται να προτείνει σύντομα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ οι κυβερνήσεις των κρατών μελών που καταβάλλουν απεγνωσμένες προσπάθειες αναζήτησης πόρων, συζητούν πλέον σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο.

Την ιδέα έριξε στο τραπέζι της χθεσινής άτυπης συνόδου των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στο Γκέτεμποργκ, ο επίτροπος για τη φορολογία και την τελωνειακή ένωση, Λάζλο Κόβατς, οποίος όπως είπε, δεν κατέγραψε αρνητικές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τον Ούγγρο επίτροπο ο φόρος αυτός θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και από την πλευρά των καταναλωτών, δεδομένου ότι σήμερα δικαιώματα ρύπανσης αγοράζουν μόνο οι ρυπογόνες βιομηχανίες.

Ο κ. Κόβατς απέφυγε να προσδιορίσει τη ακριβή μορφή που θα έχει ο φόρος, υπογραμμίζοντας ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια, όπως η επιβολή του μέσω του ΦΠΑ ή του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Η Κομισιόν θα προτείνει ένα ελάχιστο ύψος και από εκεί και πέρα τα κράτη μέλη θα μπορούν να επιβάλλουν το ποσό που θέλουν, δηλαδή κάτι ανάλογο με αυτό που συμβαίνει με τους ελάχιστους συντελεστές στο ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Πάντως, για την υιοθέτηση του μέτρου απαιτείται ομοφωνία των 27 κρατών μελών. Μάλιστα στο παρελθόν είχε ξαναγίνει ανάλογη συζήτηση αλλά προσέκρουσε σε αντιδράσεις πολλών κρατών μελών. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις αναζητούν πόρους για τη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων και του χρέους και η επιβολή φόρου στα καύσιμα με το επιχείρημα της προστασίας του περιβάλλοντος δεν θα συναντήσει έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, έχει ήδη ανακοινώσει ότι η χώρα θα επιβάλει φόρο κατά της ρύπανσης εντός του 2010, ενώ χώρες όπως η Σουηδία, που προεδρεύει της Ε.Ε. τον έχουν ήδη επιβάλει.

Ο κ. Κόβατς ελπίζει, όπως είπε, ότι μέσα στους πρώτους μήνες του 2010 μπορεί να επιτευχθεί πολιτική απόφαση σε επίπεδο «27» για την επιβολή του φόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.