Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Κωλυσιεργεί ζητώντας επίλυση του Κυπριακού

Η Τουρκία δεν πρόκειται να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, χωρίς προηγούμενη επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, αγνοώντας προκλητικά σχετική ομόφωνη απόφαση της Ε.Ε.

Ο Κ. Νταβούτογλου άσκησε κριτική στον Πρόεδρο Χριστόφια για κωλυσιεργία της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και για υπαναχώρηση από τη κοινώς διακηρυγμένη θέση, η οποία όπως είπε, είναι μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα δύο συνιστώντων κρατιδίων.

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του κ. Νταβούτογλου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας περιορίστηκε να αναφερθεί σε δύο αυτόνομες περιοχές στην πρόσφατη ομιλία που είχε εκφωνήσει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι Βρυξέλλες έχουν αναλάβει πολιτική δέσμευση από τις 26 Απριλίου 2004 να τερματίσουν τη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, υποστηρίζοντας ότι η υποχρέωση αυτή έχει πλέον προσλάβει και ηθικές προεκτάσεις.

Αναφορικά με την αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπής(έκθεση προόδου στις 14 Οκτωβρίου), ο κ. Νταβούτογλου άφησε να εννοηθεί ότι δεν αναμένει στο τέλος του 2009 πάγωμα νέων κεφαλαίων, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σοκ.

Αντίθετα, ζήτησε από την Ε.Ε όπως ξεπαγώσει τα 8 κεφάλαια που είχαν μπει στο ψυγείο λόγω της άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο, θέση που όπως είπε επαναλαμβάνει από το 2006, καθώς θεωρεί την απόφαση που είχε τότε ληφθεί ως «άδικη».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες με τον προεδρεύοντα της Ε.Ε., υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο και τον επίτροπο για τη διεύρυνση Όλι Ρεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.