Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

13 – 14 Σεπτεμβρίου 1943 : Ο βομβαρδισμός της Κέρκυρας από τους Γερμανούς



Το βράδυ της 13ης Σεπτεμβρίου του 1943, οι εμπρηστικές βόμβες της Γερμανικής αεροπορίας χτύπησαν άνανδρα και αναίτια μια ανοχύρωτη πόλη.

Αφανίστηκαν  εκατοντάδες συμπατριώτες μας και καταστράφηκαν πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία ανεκτίμητης αξίας.

Η Ιόνιος Ακαδημία, το Δημοτικό Θέατρο, ο Μαρκάς, η εκκλησία των Αγίων Πατέρων, η Announziata είναι μερικά από αυτά. Χάθηκαν για πάντα οι ναοί της Παναγίας Οδηγήτριας, της Αγίας Τριάδος, των Ταξιαρχών. ο ναός του Παντοκράτορα στο Καμπιέλο και ο Αγ.Ελευθέριος.

Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή του Μητροπολίτη Μεθόδιου για την κατάσταση μετά τον ανηλεή βομβαρδισμό :

"Εξήλθον συνοδευόμενος υπό του Αρχιδιακόνου Σεβαστιανού Ασπιώτη, διήλθομεν δια των καιομένων συνοικιών του Μητροπολιτικού Ναού, της παραλίας, της Εβραϊκής συνοικίας, του καιομένου Δημοτικού Θεάτρου. Κάμπτοντες την λεωφόρον Αλεξάνδρας συνηντήσαμεν τον Ι. Κομιανόν και επροχωρήσαμεν ομού. Κάτωθεν του ξενοδοχείου ΄Μεγάλη Βρετανία και Ωραία Βενετία΄ επί του πεζοδρομίου, ένθα οπή άγουσα εις υπόγειον σήραγ-γα, χρησιμοποιηθείσαν ως καταφύγιον, εύρομεν νεκράν, φονευθείσαν υπό των βομβών, την σύζυγον του κατοίκου Ηγουμενίτσης Αποστόλου Παρούση, ονόματι Ευνομίαν και πλησίον της κλαίοντα τον μικρόν υιόν της Γρηγόριον, οκταετή ή ενεαετή περίπου (...) κατήλθομεν δια του καιομένου δικαστικού μεγάρου, επιστρέψαντες είδομεν τα καιόμενα Γυμνάσια, επροχωρήσαμεν εις την συνοικίαν του Ναού της αγίας Παρασκευής, καιομένου και τούτου, διήλθομεν προ του καιομένου Ναού του Ευαγγελισμού (Ανουντσιάτα) και της καιομένης Αρχιεπισκοπής της Ρωμαϊκής Εκκλησίας και των παρ΄ αυτήν καιομένων οικοδομών, δια της καιομένης συνοικίας και του Ναού των αγίων Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, και κατήλθομεν εις την καιομένην συνοικίαν του Ναού του αγίου Βασιλείου.
Ο λαός αλλόφρων είχον εγκαταλείψει τας κατοικίας των." 

Η Κέρκυρα είχε την ατυχία, από τον Οκτώβριο του 1941 μέχρι τον Ιούλιο του 1944 να υποστεί πολλούς βομβαρδισμούς από Ιταλούς , Γερμανούς και Αγγλοαμερικανούς με αποτέλεσμα να υποστούν τεράστιες καταστροφές τόσο η πόλη όσο και τα χωριά της.

Σήμερα είναι Ημέρα Μνήμης για τους συμπατριώτες μας που χάθηκαν κατά την άνανδρη αυτή ενέργεια της 13ης Σεπτεμβρίου του 1943 αλλά και σε κάθε επίθεση   αλλά και για την πολιτιστική καταστροφή που υπέστη ο τόπος μας.

Έχει έρθει πλέον η ώρα να φωνάξουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι το μόνο βέβαιο είναι πως δε χρωστάμε τίποτα στους Γερμανούς.

Αυτοί μας χρωστάνε πολλά και μία καλή αρχή μπορούν να κάνουν με την εξόφληση του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων