Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Δελτίο Τύπου για τις αυθαιρεσίες στον Αγ.Σπυρίδωνα Περίθειας



Τα τελευταία χρόνια είναι σε εξέλιξη ένα διαρκές έγκλημα κατά του περιβάλλοντος στην παραλία του Αγ. Σπυρίδωνα Περίθειας . Οι καταπατήσεις και οι αυθαιρεσίες είναι πολλές όπως μας έχουν καταγγείλει επανειλημμένα οι κάτοικοι της περιοχής.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες ο Ρώσος επιχειρηματίας Igor Ashurbeyli και η συνεργάτης του Yana Smelyansky, οικονομική σύμβουλος real  estate εταιρείας (world villas) που δραστηριοποιείται στην περιοχή, έχει αγοράσει γη στην περιοχή για την κατασκευή βίλας και πολυτελούς εστιατορίου λίγα μόλις μέτρα μακριά από την θάλασσα.

Ο Ρώσος επιχειρηματίας  απευθύνθηκε στο Δήμο και μίσθωσε ένα μέρος της παραλίας ( απόφαση ΜΑΕΔΗΚ 1514 / 3-8-2012 )  προκειμένου να τοποθετήσει ξαπλώστρες.
Όμως στην συνέχεια μπάζωσε την νόμιμη φυσική οδό για την διέλευση φορτηγών καθαρισμού με την αιτιολογία ότι περνά μέσα από το κτήμα του (παραλία).

Η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου η οποία κλήθηκε να ελέγξει τις εργασίες , με το ΚΥ/1355 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο νέος δρόμος είναι παράνομος και καταλαμβάνει ζώνη αιγιαλού 30 τ.μ  αλλά οι επεμβάσεις με μπετόν που έγιναν στην παραλία από την άλλη πλευρά  του κολπίσκου είναι νόμιμες αφού έγιναν σε σημείο που ανήκει στον ιδιοκτήτη.

Όμως οι υπάλληλοι της Κτηματικής Υπηρεσίας στην έκθεση αυτοψίας τους δεν έκαναν καμιά αναφορά στην εξέδρα μπροστά ακριβώς από το πολυτελές εστιατόριο. Αυτή η εξέδρα καταπατά εμφανώς τον αιγιαλό και είναι μόνιμη ως κατασκευή διότι ήδη είναι γεμάτη με τραπεζοκαθισματα του εστιατορίου.

Δυστυχώς βρισκόμαστε και πάλι μπροστά σε ένα τρανό παράδειγμα όπου ο κρατικός μηχανισμός κάνει επιλεκτικά τα στραβά μάτια σε αυθαιρεσίες κάθε είδους που στην περίπτωση αυτή προκαλούν αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος .
Για εμάς αυτή η επιλεκτική στάση των ελεγκτικών μηχανισμών αποτελεί ακράδαντο στοιχειό υπόπτων συναλλαγών τους  με επιχειρηματίες και τοπικούς άρχοντες.